Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Μεγάλη νίκη για τον Ερντογάν

Θριαμβευτική νίκη σημείωσε το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο συγκέντρωσε ποσοστό 49.9% στις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας. (46,6% στις εκλογές του 2007).

Ο Ερντογάν δεν κατάφερε όμως να εξασφαλίσει τον αριθμό των εδρών που απαιτείται για την υπερψήφιση του νέου συντάγματος στην εθνοσυνέλευση, με την πρόσθετη όμως διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα αντιπροσωπεύονται επίσης το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα (CHP), το οποίο συγκεντρώνει το 25,9% (20,9), και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος MHP με 13% (14,3). Στο 6,7% (5,4) ανέρχεται το συνολικό ποσοστό των ανεξάρτητων που υποστηρίζει το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα συγκέντρωσαν λιγότερο από 1,2%.

Συνολικά ψήφισαν 50.189.930 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι για να εκλέξουν τους 550 βουλευτές της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Στις εκλογές μετείχαν 15 κόμματα και 203 ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Όσον αφορά την κατανομή εδρών, το AKP λαμβάνει 325 έδρες, το CHP 135, το MHP 54 και άλλες 36 οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν την Κυριακή στις 7:00 στην ανατολική Τουρκία, ενώ στις 8:00 τοπική ώρα άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στις δυτικές περιοχές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η πρωτεύουσα Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη. Οι κάλπες έκλεισαν στις 6 το απόγευμα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα σχηματίσει για τρίτη συνεχόμενη φορά αυτοδύναμη κυβέρνηση και μάλιστα αυξάνοντας το ποσοστό του κόμματός του. Η τρίτη του θητεία δεν είναι άσχετη με την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας, αφού μετά την άβυσσο του 2001, η οικονομία αυξάνεται με ρυθμούς που έφτασαν το 9% το 2010, ξεπερνώντας γρήγορα την παγκόσμια οικονομική κρίση και αποφεύγοντας την αναιμική ανάκαμψη που ακολούθησε στη Δύση.

Ο κ. Ερντογάν υποσχέθηκε να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση με στόχο τη συναίνεση για ένα νέο σύνταγμα.

«Η Τουρκία στην οποία κυριαρχούσαν οι συμμορίες, ανήκει στο παρελθόν. Θα είμαστε ταπεινοί», είπε ο κ. Ερντογάν, και πρόσθεσε: «Σήμερα νίκησαν, για μια ακόμη φορά, η δημοκρατία και η εθνική θέληση».

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου