Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Ισόβια στην πρώην υπουργό της Ρουάντα για γενοκτονία και βιασμούς


Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης σε γυναίκα, πρώην υπουργό της Ρουάντα, επέβαλε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ, για



εγκλήματα πολέμου, την γενοκτονία και συμμετοχή στην απαγωγή και το βιασμό γυναικών και κοριτσιών της φυλής Τούτσι.

Η πρώην υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Πολίν Νιραμασουχούκο, 65 ετών, μέλος της φυλής Χούτου, ο γιος της, Αρσέν Σαλόμ Νταχομπάλι (καταδικάστηκε επίσης σε ισόβια) και άλλοι τέσσερις πρώην αξιωματούχοι κρίθηκαν ένοχοι για τα εγκλήματα πολέμου εναντίον αμάχων της φυλής Τούτσι, τα οποία διαπράχθηκαν στην περιοχή Μπουτάρε της Ρουάντα κατά τη σφαγή του 1994.

Το δικαστήριο δέχτηκε ότι η πρώην υπουργός και ο γιος της οργάνωσαν την απαγωγή και το βιασμό γυναικών και κοριτσιών της φυλής Τούτσι. Συντόνιζαν παραστρατιωτικές ομάδες, οι οποίες ξυλοκοπούσαν, βασάνιζαν, έγδυναν και βίαζαν τα άτυχα θύματά τους, πριν τα μεταφέρουν με φορτηγά στον τόπο εξόντωσής τους.

Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται για μία γυναίκα τέτοια ποινή και κρίνεται ένοχη για γενοκτονία από το εν λόγω δικαστήριο.

«Είναι σοκαριστικό το ότι αυτή η μητέρα και πρώην κοινωνική λειτουργός, η οποία εκπαιδεύτηκε για να υπηρετεί και να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή, είναι υπεύθυνη για τόσο φρικιαστικά εγκλήματα», δήλωσε ο Φρέντι Μουτάνγκουα, διευθυντής της βρετανικής ΜΚΟ Aegis για την αποτροπή των γενοκτονιών ανά την υφήλιο.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου