Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Κόκκινο φεγγάρι…

Η ολική έκλειψη σελήνης, φτάνει την Τετάρτη 15 Ιουνίου, όπου το φεγγάρι θα είναι θεατό και κατακόκκινο, θα διαρκέσει 100 λεπτά και αξίζει τον κόπο να την παρακολουθήσουμε.


Είναι η πρώτη ολική έκλειψη Σελήνης του 2011 και η πέμπτη μεγαλύτερη αυτόν τον αιώνα.

Την Τετάρτη το βράδυ, η γη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και το φεγγάρι, τυλίγοντάς το με τη σκιά της.

Η έκλειψη θα αρχίσει νωρίς το βράδυ και αναμένεται να έχει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα, λόγω της χρονικής περιόδου όπου γίνεται.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το διάστημα η ατμόσφαιρα έχει πολύ σκόνη. Μετά τις πρόσφατες εκρήξεις των ηφαιστείων στην Ισλανδία και στη Χιλή, είναι πολύ πιθανό η ποσότητα αυτή να είναι σημαντικά αυξημένη, οπότε ίσως το χρώμα της Σελήνης να είναι σημαντικά πιο σκούρο από ό,τι συνήθως.

Η μερική έκλειψη θα αρχίσει στις 09.20 το βράδυ, ενώ η έναρξη της ολικής φάσης της έκλειψης θα είναι περίπου μία ώρα μετά, όταν η σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος περίπου 13 μοιρών.


Η ολική φάση της έκλειψης θα διαρκέσει σχεδόν 1 ώρα και 40 λεπτά, κάτι το οποίο έχει να συμβεί από το 2000.

Την εποχή αυτή η Σελήνη βρίσκεται καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας χαμηλά στον ορίζοντα, οπότε οι άνθρωποι τη βλέπουν μεγαλύτερη και ομορφότερη, απ΄ ό,τι όταν βρίσκεται ψηλά. Αυτή η οφθαλμαπάτη ήταν γνωστή από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων.

Μια δεύτερη ολική έκλειψη Σελήνης, μικρότερη όμως σε διάρκεια, θα συμβεί στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ η επόμενη θα λάβει χώρα στις 27 Ιουλίου 2018.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου