Σύμφωνα με την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό χλευασμό και να γίνονται θύματα βίαιων επιθέσεων, διότι έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή αμφιλεγόμενο φύλο.
Τονίζεται στην έκθεση ότι η ιδιαιτερότητά τους, το φύλο και το απαραβίαστο της οικογενειακής τους ζωής δεν αναγνωρίζονται, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρεμποδίζεται η πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την απασχόληση. Γκέι, λεσβίες, αμφισεξουαλικά και τρανσεξουαλικά άτομα (LGBT), δεν αναγνωρίζονται ως πρόσωπα που μπορούν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο και δεν απολαμβάνουν των ελευθεριών της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι.
Τα άτομα LGBT που στις χώρες καταγωγής τους αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο βασανιστηρίων ή της εκτέλεσης, λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, συνάντησαν αξεπέραστα εμπόδια στην διαδικασία, για την χορήγηση ασύλου.
Η έκθεση υπογραμμίζει, επίσης, συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα διαφυλικά άτομα, όπως η έλλειψη της νομοθεσίας που διέπει την αναγνώριση της αλλαγής φύλου, η απαίτηση προκειμένου τα διαφυλικά άτομα να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, που οδηγεί σε υπογονιμότητα, να είναι άγαμα ή διαζευγμένοι, ώστε να είναι νομικά αναγνωρισμένοι.
Για την κατάσταση που επικρατεί, στις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με τους LGBT, η έκθεση, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
- Μόνο 20 κράτη μέλη περιλαμβάνουν στην νομοθεσία τους ρητή απαγόρευση των διακρίσεων, λόγω γενετήσιου προσανατολισμού (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο Αλβανία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία).
Διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού απαγορεύονται, όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση, αγαθά και υπηρεσίες σε Αυστρία, Φινλανδία, Λετονία, Ανδόρα, Λιθουανία, Ελβετία και το Λουξεμβούργο.
Διακρίσεις, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, δεν απαγορεύονται ρητά, ωστόσο, στον τομέα της πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες σε Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Κύπρο, Δανία, Εσθονία, Πολωνία, ΠΓΔΜ και Πορτογαλία.
- Η υποκίνηση μίσους, βίας ή διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού θεωρείται ποινικό αδίκημα μόνο σε 18 κράτη μέλη (Βέλγιο, Δανία, Λιθουανία, Εσθονία, Ανδόρα, Γαλλία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Μονακό, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Σλοβενία, Κροατία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο). Η ομοφοβική πρόθεση αναγνωρίζεται ως επιβαρυντικός παράγοντας σε εγκλήματα του ποινικού δικαίου μόνο σε 14 κράτη (Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Ανδόρα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Κροατία, Σλοβενία, Σουηδία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο).
- Ο γάμος μεταξύ συντρόφων του ίδιου φύλου επιτρέπεται σε επτά κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (Ολλανδία, Βέλγιο, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Πορτογαλία και Ισπανία).
Σε 13 κράτη υπάρχει θεσμοθετημένη η αναγνώριση μιας μορφής συμβίωσης (Ανδόρα, Αυστρία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο).
- Περιορισμοί στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και στις διαδικασίες αναγνώρισης των ενώσεων των LGBT, εντοπίσθηκαν σε Αζερμπαϊτζάν, Ρωσική Ομοσπονδία, Ουκρανία, Τουρκία και Αρμενία.
- Από το 2004, σε τουλάχιστον 12 κράτη μέλη έχουν υπάρξει περιπτώσεις απαγορεύσεων ή διοικητικά εμπόδια για εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Gay Pride) ή άλλες σχετικές εκδηλώσεις λεσβιών, γκέι, τρανσέξουαλ (Πολωνία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ρωσική Ομοσπονδία, Ουκρανία, Τουρκία, Σερβία και ΠΓΔΜ).
Σε οκτώ κράτη δεν έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ σχετικές εκδηλώσεις διαφυλικών ατόμων. (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Κύπρος, Αλβανία, Μονακό, Μαυροβούνιο, Γεωργία και ΄Αγιος Μαρίνος).
Προσπάθειες να ποινικοποιηθεί η ομοφυλοφιλία καταβλήθηκαν σε Ρωσική Ομοσπονδία, Πολωνία και Λιθουανία.
TZAKOY EΛΕΝΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου