Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Οι Σκοπιανοί στήνουν άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου

Ξεκίνησαν, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι εργασίες για την τοποθέτηση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.


Το άγαλμα επισήμως θα ονομάζεται "έφιππος πολεμιστής" και οι εργασίες τοποθέτησής του θα ολοκληρωθούν το προσεχές διάστημα.

Το άγαλμα και η επιχάλκωσή του, έγινε σε ειδικό εργαστήριο στη Φλωρεντία της Ιταλίας και κόστισαν 5,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την κατασκευή της βάσης του αγάλματος και του συντριβανιού, πάνω στο οποίο θα βρίσκεται ο "έφιππος πολεμιστής" δαπανήθηκαν περίπου 4,1 εκατομμύρια ευρώ.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 9,4 εκατομμύρια ευρώ και εντάσσεται στο σχέδιο ανάπλασης και μνημειοθέτησης του κέντρου της πόλης "Σκόπια 2014", το οποίο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Το άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου, θα έχει ύψος 12 μέτρα, ενώ η βάση με το σιντριβάνι, θα έχει ύψος περίπου 10 μέτρα.


Alexander the Great Fountain - Skopje 2014 von newsview

Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι πληροφορίες για την τοποθέτηση του αγάλματος στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

"Υπό άλλες συνθήκες, η απόφαση της κυβέρνησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να ξοδέψει σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ για να τιμήσει το Μέγα Αλέξανδρο, τοποθετώντας άγαλμα του Έλληνα στρατηλάτη στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, θα μας τιμούσε", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου Γρηγόρης Δελαβέκουρας του Υπουργείου Εξωτερικών.

"Η "πολιτική αρχαιοποίησης", όμως, στην οποία εντάσσεται η ενέργεια αυτή, πέρα από γραφική, έχει ως βασικό άξονα την προσπάθεια οικειοποίησης της ελληνικής ιστορίας, με σκοπό την καλλιέργεια εθνικισμού και αντιπαράθεσης" προσθέτει ο κ. Δελαβέκουρας, επισημαίνοντας ότι η "πολιτική αυτή παραβιάζει το πνεύμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, είναι προκλητική και καταδικαστέα, υπονομεύει τις διμερείς σχέσεις και επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ.

"Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας και θα έχει αναπόφευκτες συνέπειες στην ευρω-ατλαντική προοπτική της χώρας", καθώς επίσης και ότι "διαψεύδει τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ προς τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα ότι προτίθενται να εργασθούν ειλικρινώς για την επίλυση του ονοματολογικού".

Η Ελλάδα θα ενημερώσει τους εταίρους και συμμάχους της, καθώς και τους διεθνείς οργανισμούς για την προκλητική αυτή ενέργεια, δήλωσε ο κ. Δελαβέκουρας.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου