Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Αμερικανικές ανησυχίες για την τρομοκρατία

Ενόχληση των ΗΠΑ για τις αποφυλακίσεις "χαμηλόβαθμων" τρομοκρατών. Ο Αμερικανός πρεσβευτής εισηγήθηκε το 2008 τη μη διαγραφή της 17Ν από τις διεθνείς τρομολίστες

Ενοχλημένοι από την επιεική στάση της ελληνικής Δικαιοσύνης απέναντι σε κρατουμένους τρομοκράτες και από τη νομοθεσία


περί προσωπικών δεδομένων που έφερνε εμπόδια στις έρευνες των ελληνικών αρχών εμφανίζονται οι Αμερικανοί σε τηλεγραφήματα που διέρρευσαν στο WikiLeaks.

Σε διπλωματικά έγγραφα από το 2005 και έπειτα, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", αποκαλύπτεται η έντονη ανησυχία της πρεσβείας για τις αποφυλακίσεις "χαµηλόβαθµων" τροµοκρατών για λόγους υγείας.

Το γεγονός ότι αποφυλακισµένα µέλη συνέχιζαν να στηρίζουν τους φυλακισµένους συντρόφους τους που "πιθανώς προσφέρουν έµπνευση, τεχνογνωσία και έµψυχο υλικό σε ενεργές τροµοκρατικές οµάδες" ώθησε τον Αµερικανό πρεσβευτή να εισηγηθεί το 2008 τη µη διαγραφή της 17Ν και των Επαναστατικών Πυρήνων από τις διεθνείς τροµολίστες.

Σε ένα από τα πιο πρόσφατα έγγραφα, στις 9 Μαΐου 2009, ο Αμερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Σπέκχαρντ σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα με τίτλο "Οι ελληνικοί κανονισμοί προστασίας της ιδιωτικής ζωής εμποδίζουν τις έρευνες" επισημαίνει ότι ο ελληνικός νόµος για την "προστασία των προσωπικών δεδοµένων" δεν επιτρέπει στην αστυνοµία να χρησιµοποιήσει αποδεικτικά στοιχεία βιντεοεπιτήρησης ώστε να συλλάβει ή να κατηγορήσει τους υπόπτους.

"Αυτά τα στοιχεία δεν πρόκειται να χρησιµοποιηθούν στα ελληνικά δικαστήρια", σημειώνει αναφορικά με τα δημοσιεύματα που ήθελαν να υπάρχουν βίντεο από τα οποία αναγνωρίζονταν τρεις από τους σαράντα επιδρομείς που λεηλάτησαν εμπορικούς δρόμους του Κολωνακίου τον Μάρτιο του 2009.

Σημείωσε επίσης πως η Αρχή Προστασίας Προσωπικών ∆εδοµένων αποφάσισε ότι η χρήση των καµερών παρακολούθησης για κάθε άλλο λόγο εκτός από τη ρύθµιση της κυκλοφορίας είναι αντισυνταγµατική και ότι εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα αποτελούσε η περίοδος των Ολυµπιακών Αγώνων, τονίζοντας ότι µετά τον Αύγουστο οι κάµερες απενεργοποιήθηκαν.

"Κάποιες, σύµφωνα µε πληροφορίες, επανενεργοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2009 λόγω των αυξηµένων ανησυχιών για την ασφάλεια µετά τις ταραχές του ∆εκεµβρίου του 2008 και τις ακόλουθες τροµοκρατικές επιθέσεις, όµως η νοµιµότητά τους αµφισβητείται και τα βίντεο επιτήρησης δεν γίνονται αποδεκτά από τα δικαστήρια", σχολίαζε ο πρεσβευτής στο τηλεγράφηµα.

Εξηγούσε μάλιστα στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ ότι ακόµα και η ιδιωτική µαγνητοσκόπηση ατόµων απαγορεύεται και πως δεν είναι απίθανο κάποιοι από τους κουκουλοφόρους του Κολωνακίου να κάνουν µήνυση σε αυτόν που παρείχε το βίντεο στην Αστυνοµία επειδή παραβιάζονται τα δικαιώµατα της ιδιωτικής ζωής τους.

"Αυτό είναι ένα παράδειγµα των νοµικών περιορισµών που εµποδίζουν τους Έλληνες αξιωµατικούς, περισσότερο από τους οµολόγους τους οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, να αντιµετωπίσουν απειλές για την ασφάλεια, περιλαµβανοµένων αυτών που τίθενται από την εγχώρια και τη διεθνή τροµοκρατία…

Όπως φαίνεται στη συγκεκριµένη περίπτωση, η ελληνική αστυνοµία χρησιµοποιεί αποδεικτικά στοιχεία βίντεο, όταν αυτά προκύπτουν από τις έρευνες -νοµίµως ή όχι- αλλά αν δεν µπορέσουν να βρουν µάρτυρες να καταθέσουν ότι είδαν τα ίδια πράγµατα, δεν θα εισακουστούν σε κανένα δικαστήριο", καταλήγει ο Σπέκχαρντ.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου