Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Πέντε χρόνια στα χέρια της Χαμάς

Πέντε χρόνια μετά την απαγωγή του ισραηλινού στρατιώτη Gilad Shalit, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί από την Χαμάς, την άμεση απελευθέρωσή του.

Οι εικόνες και τα λόγια του Gilad Shalit έχουν χαραχθεί στη μνήμη εκατομμυρίων ανθρώπων. «Είμαι ο Gilad, ο γιος του Noam και της Aviva Shalit, ο αδελφός του Hadas και Joel, που ζει στο Mitzpeh Hila."

Στις 2 Οκτώβριου 2009, σχεδόν πριν από δύο χρόνια, οι γονείς του Gilad, και μαζί τους όλο το Ισραήλ, έλαβαν το τελευταίο σημάδι ζωής.

Ήταν ένα βίντεο, που τραβήχτηκε κάτω από τεχνητό φωτισμό σε ένα μπουντρούμι της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

"Ελπίζω ότι η σημερινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Βενιαμίν Νετανιάχου, δεν θα σπαταλήσει την ευκαιρία να φέρει εις πέρας τις διαπραγματεύσεις, ώστε αυτό να πραγματοποιήσει το όνειρό μου, να απελευθερωθώ", δήλωσε στο εν λόγο βίντεο ο Shalit.

Για πέντε ολόκληρα χρόνια εύχεται η ζωή του υπό αιχμαλωσία στη Γάζα να τελειώσει. Υποφέρουν μαζί του, οι γονείς του, η οικογένεια και οι φίλοι του, και σχεδόν όλοι οι Ισραηλινοί, οι οποίοι κάποτε υπηρέτησαν ως στρατιώτες, διότι αυτό που συνέβη στον Shalit στις 25 Ιουνίου 2006 , θα μπορούσε να είχε συμβεί στον καθένα τους.

Μία ένοπλη ομάδα της Essedin-al-Kassam, της στρατιωτικής Χαμάς, είχαν σκάψει ένα τούνελ κάτω από τα σημεία των συνόρων μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ. Σε έδαφος του Ισραήλ, επιτέθηκαν οι άντρες της Χαμάς σε μια ισραηλινή θέση, σκότωσαν δύο στρατιώτες και απήγαγαν τον 19χρονο τότε Gilad Shalit.

Μέχρι τώρα όλες οι προσπάθειες να τον απελευθερώσουν, έχουν αποτύχει. Η έρευνα των ισραηλινών στρατιωτικών στη Λωρίδα της Γάζας, για την εντόπισή του, λίγες μέρες μετά την απαγωγή, είχε αποτύχει. Η Αίγυπτος, η Γαλλία και η Γερμανία είχαν ενεργοποιήσει τις μυστικές Υπηρεσίες τους, χωρίς όμως επιτυχία.


Ακόμα και πέντε χρόνια μετά την απαγωγή, οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους και διαμαρτύρονται, ζητώντας την απελευθέρωση του Shalit.


Το 63 τοις εκατό των Εβραίων Ισραηλινών επιθυμούν μια ανταλλαγή κρατουμένων με τη Χαμάς. Την ανταλλαγή διαπραγματεύτηκε ένας εκπρόσωπος της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών. Το Ισραήλ έπρεπε να απελευθερώσει για τον Σαλίτ 1.000 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και κρατούμενους, που είναι υπεύθυνοι για επιθέσεις εναντίον ισραηλινών αμάχων.

Ο Νετανιάχου και η ισραηλινή κυβέρνηση όμως, δεν θέλουν να αφεθούν ελεύθεροι τρομοκράτες, όπως ο Μαρουάν Μπαργούτι, ένα σύμβολο της παλαιστινιακής αντίστασης κατά της ισραηλινής κατοχής.

Πέντε χρόνια μετά την απαγωγή, δεν υπάρχουν ακόμη σημάδια μιας επιτυχούς διαμεσολάβησης.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου