Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Ανεστάλη ο καθαρισμός του ραδιενεργού ύδατος


Ανεστάλη σήμερα ο καθαρισμός του ραδιενεργού ύδατος στο κατεστραμμένο, από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, λόγω αύξησης του επιπέδου ραδιενέργειας.

Η Tepco, διαχειρίστρια εταιρεία του σταθμού, προχώρησε στην αναστολή του καθαρισμού πέντε ώρες μετά την έναρξή του, λόγω μεγάλης αύξησης της ραδιενέργειας σε ένα τμήμα του συστήματος που έχει σχεδιαστεί για να απορροφά καίσιο.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Tepco, δήλωσε σε συνέντευξή του πως δεν έχουν προσδιορίσει την αιτία, αλλά οι ομάδες που εργάζονται στο εργοστάσιο πιστεύουν πως η αύξηση της ραδιενέργειας μπορεί να συνδέεται με τη λάσπη που ρέει στο μηχάνημα απορρόφησης καισίου. Μια άλλη αιτία θα μπορούσε να είναι οι σωλήνες που το περιβάλλουν.

Ωστόσο όπως τόνισε, η επανάληψη της επιχείρησης καθαρισμού, είναι κρίσιμης σημασίας ως προς το τι θα γίνει με το ραδιενεργό νερό, διότι όπως υποστηρίζουν, 110.000 τόνοι μολυσμένου νερού είναι αποθηκευμένο εκεί, ποσότητα που ισοδυναμεί με 40 ολυμπιακές πισίνες.

Σύμφωνα με την TEPCO δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στο συνολικό σχέδιο να τεθεί πλήρως υπό έλεγχο το εργοστάσιο της Φουκουσίμα έως το τέλος του έτους. Το σχέδιο προβλέπει το κλείσιμο των τριών ασταθών αντιδραστήρων του έως τον Ιανουάριο του 2012.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος, μεγάλες ποσότητες ραδιενεργού νερού κινδυνεύουν να χυθούν στη θάλασσα μέσα σε μία εβδομάδα. Μάλιστα, η διαδικασία απορρύπανσης μπορεί να παραγάγει μεγάλες ποσότητες ραδιενεργού λάσπης, προκαλώντας έτσι, ένα επιπλέον πρόβλημα στη μακροπρόθεσμη αποθήκευσή του.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου