Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Κόλαση φωτιάς στην Αριζόνα

Εκτός ελέγχου μαίνεται μια από τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της Αριζόνα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, πρόκειται για τη μεγαλύτερη που γνώρισε ποτέ η πολιτεία.


Η πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτα εδώ και μέρες στην Αριζόνα, έχει αναγκάσει πάνω από 11.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και έχει κάψει περίπου 1.360.000 στρέμματα δασικής έκτασης, μετά το πέρασμά της από το δημοφιλές ορεινό θέρετρο του Γκριρ, στο ανατολικό τμήμα της πολιτείας.


Από τις 29 Μαίου, τα μέτωπα της πύρινης λαίλαπας που καίνε δασικές εκτάσεις έχουν διευρυνθεί, απειλώντας τα τελευταία 24ωρα την πόλη Λούνα, στο Νέο Μεξικό.

Η βασική οδική αρτηρία που συνδέει το Νέο Μεξικό και το Κολοράντο, σε μεγάλο τμήμα της, παραμένει κλειστή δημιουργώντας περαιτέρω καθυστερήσεις στους κατοίκους, οι οποίοι επιθυμούν να εγκαταλείψουν την περιοχή.


Ο συνολικός αριθμός των πυροσβεστών που μετέχουν στην κατάσβεσή της, ανήλθε σε περισσότερους από 3.000.

Τις προσπάθειες των πυροσβεστών όμως, εμποδίζουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα και η ξηρασία που ευνοεί την εξάπλωση της φωτιάς.

Από τις φλόγες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 31 σπίτια, καθώς και άλλα κτίρια όπως χώροι αναψυχής μέσα στα δάση.


Οι αρχές εκτιμούν ότι η φωτιά ξεκίνησε από εστία που άναψαν κατασκηνωτές στην περιοχή, η οποία στη συνέχεια, είτε ξέφυγε από τον έλεγχό τους ή ξεχάστηκε χωρίς να σβήσει εντελώς και αναζωπυρώθηκε από τους ισχυρούς ανέμους.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου