Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Eurogroup: Μόνο εάν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο θα πάρετε την πέμπτη δόση

Έκκληση στα πολιτικά κόμματα να υποστηρίξουν τους στόχους του Προγράμματος

Η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την ελληνική Βουλή θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου στις αρχές Ιουλίου,

αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε τα ξημερώματα το Ευrogroup, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο. Μάλιστα, για πρώτη φορά οι υπουργοί Oικονομικών της ευρωζώνης, κάλεσαν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους βασικούς στόχους του Προγράμματος και τα καθοριστικά μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να καθορίσουν στις αρχές Ιουλίου τις βασικές παραμέτρους «της νέας και σαφούς στρατηγικής χρηματοδότησης».

Εξάλλου, για πρώτη φορά σε ανακοινωθέν του το Eurogroup αναφέρεται και στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης κάλεσαν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του.

Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια, το εύρος και τη φύση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, η εθνική ενότητα είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχία, καταλήγει το ανακοινωθέν των χωρών μελών της ευρωζώνης.

Το πλήρες κείμενο του ανακοινωθέντος του Eurogroup είναι το εξής:

Οι ελληνικές αρχές αρχίζουν μια σημαντική και αναγκαία προσπάθεια προσαρμογής. Οι υπουργοί αναγνώρισαν την αισθητή πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές τονπροηγούμενο χρόνο, κυρίως για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση. Οι υπουργοί έχουνεπίσης επίγνωση των σοβαρών προκλήσεων, τις οποίες οι Έλληνες πολίτεςαντιμετωπίζουν αυτές τις δύσκολες εποχές.

Οι υπουργοί έλαβαν υπόψη την αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, τηνοποία προετοίμασαν η Επιτροπή και το ΔΝΤ. Η αξιολόγηση αυτή έδειξε ότι ηβιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται με αποφασιστικό τρόπο από την προσήλωση τηςΕλλάδας ν' ακολουθήσει τη συμφωνημένη οδό της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, τασχέδια για την είσπραξη 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και το πρόγραμμαδιαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων το οποίο θα συμβάλει στην ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

Οι υπουργοί εξέτασαν περαιτέρω την έκθεση συμμόρφωσης της Επιτροπής η οποίααπαιτεί την οριστικοποίηση του επικαιροποιημένου Μνημονίου, το οποίο αναμένεταιτις επόμενες ημέρες, και που αντανακλά το αποτέλεσμα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σεσυνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Αυτό, παράλληλα με την έγκριση βασικών νόμων για τη δημοσιονομική στρατηγικήκαι τις ιδιωτικοποιήσεις από την ελληνική Βουλή, θα ανοίξουν το δρόμο για τηνεκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων στις αρχές Ιουλίου.

Ωστόσο, με δεδομένες τις δύσκολες περιστάσεις σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση ,είναι απίθανο η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές στις αρχές του 2012. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η απαιτούμενη πρόσθετη χρηματοδότηση θα προέλθει απόεπίσημες και ιδιωτικές πηγές και καλωσόρισαν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέαυπό τη μορφή άτυπης και εθελοντικής διακράτησης ομολόγων που λήγουν και την αποφυγή επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Υπό αυτούς τους όρους, οι υπουργοί αποφάσισαν να καθορίσουν στις αρχές Ιουλίου τις βασικές παραμέτρους της νέας και σαφούς στρατηγικής χρηματοδότησης.

Οι υπουργοί κάλεσαν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος και τα καθοριστικά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του. Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια, το εύρος και τη φύση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η εθνική ενότητα είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχία.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου