Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Η Γαλλία δίνει όπλα στους λίβυους αντάρτες

Η Γαλλία ξεκίνησε τις παραδόσεις όπλων στους αντικαθεστωτικούς της Λιβύης 

Ο γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρό, διαβεβαίωσε ότι η παράδοση των όπλων από τη Γαλλία προς τις λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις, πραγματοποιήθηκε βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και


συγκεκριμένα του άρθρου 4 της απόφασης 1973.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισε δύο αποφάσεις για τη Λιβύη:
τη 1970 στις 26 Φεβρουαρίου και τη 1973 στις 17 Μαρτίου, με τις οποίες επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στο καθεστώς του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, κυρίως εμπάργο στις πωλήσεις όπλων στη Λιβύη και ζητά την προστασία των πολιτών «με όλα τα απαραίτητα μέσα».

Το άρθρο 4 της απόφασης 1973 ορίζει ότι η προστασία των αμάχων μπορεί να επιτρέψει τη μη τήρηση της παραγράφου 9 της απόφασης 1970 για τις πωλήσεις όπλων.

«Αυτό σημαίνει ότι υπό εξαιρετικές συνθήκες, μπορούμε να μην εφαρμόσουμε την παράγραφο 9 όταν πρόκειται για την προστασία πολιτών» δήλωσε ο Αρό και πρόσθεσε: «Αποφασίσαμε να παραδώσουμε όπλα στον άμαχο πληθυσμό για την άμυνά του, διότι θεωρούμε ότι ο πληθυσμός αυτός απειλείται».

Η Γαλλία για πρώτη φορά χθες παραδέχτηκε ότι πραγματοποίησε ρίψεις ελαφρού οπλισμού προς τις λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις, μαζί με ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους, στην περιοχή Ντζεμπέλ Ναφούζα, νοτιοανατολικά της Τρίπολης.

Η βρετανική κυβέρνηση διαφώνησε ευθέως και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη γαλλική πρακτική.

«Η Βρετανία δεν σχεδιάζει να παράσχει όπλα στη λιβυκή αντιπολίτευση, επειδή κάτι τέτοιο θα εγείρει σειρά ερωτημάτων» δήλωσε στις Βρυξέλλες ο υφυπουργός ΄Αμυνας της Βρετανίας, Τζέραλντ Χάουγουορθ.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου