Το μπρόκολο στην καταπολέμηση του καρκίνου


Ερευνητές συνεχώς ανακαλύπτουν νέες ουσίες που βρίσκονται στα λαχανικά, οι οποίες μπορεί να προστατεύσουν από διάφορες ασθένειες, ειδικά από τον καρκίνο.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο ανακάλυψαν ότι το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών σταματούν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Αυτά τα δύο είδη λαχανικών διεγείρουν τον οργανισμό στο σχηματισμό μιας συγκεκριμένης ουσίας που καταπολεμά τον καρκίνο. Ονομάζεται I3C (indole-3-carbinol). Η I3C σταματά τα καρκινικά κύτταρα κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μην μπορούν πλέον να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα. 

Στην αντίστοιχη μελέτη - που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cancer Prevention Research»- οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η I3C έχει, μεταξύ άλλων πολλών ωφελημάτων για την υγεία, και την ικανότητα να καταπολεμά τον καρκίνο. Η μελέτη επικεντρώθηκε σε καρκινικά κύτταρα του μαστού, αλλά είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, ότι η ουσία μπορεί να αποτρέψει και άλλες μορφές καρκίνου, ίσως και άλλες ασθένειες όπως τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Σε ποντίκια με καρκίνο του μαστού τελικά αποδείχθηκε, ότι ήδη η από του στόματος χορήγηση I3C οδήγησε στη μείωση των όγκων του μαστού έως και 65 τοις εκατό. Αν και οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα συμπλήρωμα διατροφής, που περιείχε τα δραστικά συστατικά από μπρόκολο και λαχανάκια Βρυξελλών, πιστεύουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να επιτευχθεί και με την κατανάλωση των ίδιων των λαχανικών.

Αυτή η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί στην συνεχώς αυξανόμενη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων, ότι το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, καθώς και άλλα σταυρανθή λαχανικά είναι εξαιρετικά ευνοϊκά για την υγεία και την καταπολέμηση του καρκίνου.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Linus Pauling στο Oregon State University σε μια μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Κοινωνία της Πειραματικής Βιολογίας και της Ιατρικής», διαπίστωσαν ότι η ουσία σουλφοραφάνη, η οποία βρίσκεται σε λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κινέζικο λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, ειδικά όταν πρόκειται για καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις