Καρκίνος του νεφρού από υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος
Την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του νεφρού από την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος επισημαίνει έρευνα αμερικανών επιστημόνων.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 500.000 ανθρώπων, ηλικίας άνω των 50 ετών, οι οποίοι εξετάστηκαν επί 9 χρόνια, προκειμένου να εντοπιστεί πιθανή εμφάνιση καρκίνου στα νεφρά τους.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας νόσησαν με καρκίνο του νεφρού 1800 άνθρωποι, ποσοστό μικρότερο και από το μισό τοις εκατό. Κατά μέσο όρο, οι άνδρες κατανάλωναν 57 έως 85 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την ημέρα, ενώ οι γυναίκες μέχρι 57 γραμμάρια.
Εκείνοι που είχαν καταναλώσει την μεγαλύτερη ποσότητα κόκκινου κρέατος, περίπου 113 γραμμάρια την ημέρα, είχαν κατά 19% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του νεφρού σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν μικρή ποσότητα καθημερινά.
Στην έρευνα, εκτός από την ποσότητα του κόκκινου κρέατος, ελήφθησαν υπόψιν κι άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου, όπως η φυλή, η ηλικία, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και άλλα προβλήματα υγείας όπως η υπέρταση και ο διαβήτης.
ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου