Ζαχαρούχα ποτά φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης!
Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι τα ζαχαρούχα ποτά φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Τα ευρήματα δείχνουν, ότι η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει σταδιακά για κάθε επιπλέον ζαχαρούχο ποτό που καταναλώνεται ημερησίως.
Η κατανάλωση περισσότερο από 355ml την ημέρα, σε ζάχαρη, χυμό φρούτων ή αεριούχο ποτό , μπορεί να είναι αρκετό για να διαταράξει την ισορροπία.
Η American Heart Association, λέει ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να πίνουν πάνω από τρία δοχεία (355ml ) σόδας την εβδομάδα.
Για τη μελέτη, οι συμμετέχοντες που ήταν ηλικίας 40-59 από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, κλήθηκαν να καταγράψουν ό τι είχαν φάει το προηγούμενο 24ωρο, σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις. Έδωσαν επίσης, δείγμα ούρων και είχαν μετρήσει την αρτηριακή τους πίεση.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη ζάχαρης ήταν υψηλότερη σε όσους κατανάλωσαν περισσότερα από ένα ζαχαρούχο ποτό ημερησίως. Διαπίστωσαν επίσης, ότι τα άτομα που κατανάλωσαν , περισσότερο από μια μερίδα την ημέρα ζαχαρούχα ποτά, έλαβαν περισσότερες θερμίδες , από εκείνους που δεν κατανάλωσαν - περίπου 397 επιπλέον θερμίδες την ημέρα.
Για κάθε επιπλέον ζαχαρούχο ποτό που καταναλώνανε ημερησίως, κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες είχαν υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση, κατά 1.6mmHg και υψηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση, κατά 0.8mmHg.
Συνολικά, τα άτομα που κατανάλωσαν πολλά ζαχαρούχα ποτά, φάνηκε να έχουν επίσης λιγότερο υγιεινή διατροφή και είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα. Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, η σύνδεση με την αρτηριακή πίεση ήταν σημαντικό, ακόμη και μετά την προσαρμογή, για παράγοντες όπως το βάρος και το ύψος.
Ο καθηγητής Paul Elliott, κύριος συγγραφέας της μελέτης, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Imperial College του Λονδίνου, είπε: "Είναι ευρέως γνωστό ότι αν έχετε πολύ αλάτι στη διατροφή σας, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε υψηλή πίεση αίματος." Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έδειξαν, ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με το πόσο ζάχαρη καταναλώνουν.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Κάποιος με το επίπεδο της αρτηριακής πίεσης των 135mmHg πάνω από 85mmHg, έχει διπλάσιες πιθανότητες να υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, με κάποιον που έχει το επίπεδο του 115mmHg πάνω από 75mmHg.
Στη μελέτη, η σχέση μεταξύ ζαχαρούχων ποτών και υψηλότερη πίεση του αίματος, ήταν ιδιαίτερα ισχυρή σε άτομα που κατανάλωναν πολύ αλάτι, καθώς και ζάχαρη. Το υπερβολικό αλάτι στη διατροφή είναι ήδη γνωστό ότι συμβάλλει στην υψηλή πίεση αίματος.
Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας δήλωσε ότι η έρευνα ήταν απαραίτητη για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ της ζάχαρης και της αρτηριακής πίεσης.
Η Βικτώρια Τείλορ, Διαιτολόγος στο BHF, είπε ότι είναι καλύτερο να αποφύγουμε την υιοθέτηση πολλών ζαχαρούχων ποτών, επειδή προσθέτουν επιπλέον θερμίδες στη διατροφή μας, που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Ο καθηγητής Γκράχαμ Μεγκρέγκορ, δήλωσε ότι «αυτό είναι άλλο ένα καρφί στο φέρετρο για τα αναψυκτικά».
Ένας εκπρόσωπος της Βρετανικής Ένωσης Αναψυκτικών είπε ,ότι η μελέτη δεν απέδειξε ότι η κατανάλωση σακχαρούχων ποτών, με οποιονδήποτε τρόπο, προκαλεί υπέρταση. "Τα αναψυκτικά είναι ασφαλή ποτά αλλά, όπως όλα τα τρόφιμα και τα ποτά, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής»
ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ
ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου