H σοκολάτα κάνει καλό στην υγεία μας!

         
H σοκολάτα κάνει καλό στην υγεία μας και συγκεκριμένα προστατεύει την καρδιά μας, ενισχύει το σώμα μας, ενδυναμώνει το  μυαλό μας και βοηθάει  την ψυχή μας. Αν και ακούγετε περίεργο  είναι όμως πραγματικότητα! 

Τα συστατικά που περιέχει το κακάο είναι αυτά που είναι ευεργετικά για τον οργανισμό μας. 

Τις τελευταίες δεκαετίες εκατοντάδες μελέτες έχουν δημοσιευθεί σχετικά με τις επιδράσεις της σοκολάτας και του κακάο στην υγεία μας.. Οι ερευνητές έχουν βρει αρκετούς λόγους για να τρώμε την αγαπημένη μας σοκολάτα. Τα συστατικά του κακάο ειναι αυτά που προστατεύουν την καρδιά,   και το μυαλό, μας δίνουν ενέργεια, έχουν αντιοξειδωτικές δράσεις και βοηθούν στην πρόληψη της αρθρίτιδας.

Τώρα, μια ερευνήτρια διαπίστωσε ότι η σοκολάτα κάνει ακόμη κι άλλα ...  Μια αμερικανιδα παραδέχεται οτι τρώει  σοκολάτα κάθε μέρα. Θα την φανταζόμασταν μεγάλη, χοντρη, αλλά η Beatrice Golomb είναι ακριβώς το αντίθετο. Μοιάζει εντελώς κανονική, αδύνατη, υγιέστατη με όμορφα μαλλιά. Η ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, λέει ότι  "Η σοκολάτα είναι το αγαπημένο μου λαχανικό». Επιμένει ότι θα ήταν καλό για την υγεία μας να τρώμε μερικά κομμάτια σοκολάτας κάθε μέρα.   Έχει εξετάσει περίπου 1.000 Αμερικανούς σχετικά με τη διατροφή και την υγεία τους. Και σε αντίθεση με όλες τις προσδοκίες, διαπιστώθηκε ότι οι λάτρεις της σοκολάτας είναι πιο ευέλικτοι, πιο αδύνατοι από ό, τι οι άνθρωποι που περιφρονούν την σοκολάτα. Μην τσιμπολογάτε  βέβαια με το κιλό... Εννοείται ότι αυτό θα κάνει κακό στην υγεία σας.


Τα συστατικά της σοκολάτας  διεγείρουν και  τον μεταβολισμό. Η Golomb τόνισε, ωστόσο, ότι έχει εξετάσει μόνο τη συχνότητα του τσιμπολόγηματος στην έρευνά της - και όχι τις ποσότητες που καταναλώνονται.  Όσοι τρώνε σοκολάτα κάθε μέρα είναι λιγότερο επιρρεπείς στην παχυσαρκία. 

Τα συστατικά της σοκολάτας επιτρέπουν στα κύτταρα να κάψουν περισσότερη ενέργεια. Η μελέτη έδειξε ότι η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από διάφορα φρούτα ή χυμούς φρούτων. "Oι σπόροι του κακάο είναι Superfruit" αυτό γράφει η λεζάντα στη δημοσίευσή του στην „Chemistry Central Journal“. Πολυφαινόλες και φλαβονοειδή είναι ουσίες που επιτρέπουν στους επιστήμονες να δουν τα οφέλη της σοκολάτας. Θεωρούνται αντιοξειδωτικά. Τα φλαβονοειδή βοηθούν επίσης τους υποτασικούς και μπορούν  να βοηθησούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Ποιος θα το φανταζόταν ότι η σοκολάτα βοηθά και στην καταπολέμηση του διαβήτη;

Ο κύριος λόγος για αυτές τις θετικές επιδράσεις είναι  οι κατεχίνες που περιέχονται στο κακάο, οι οποίες ανήκουν στα φλαβονοειδή. Η σοκολάτα προστατεύει το σώμα όχι μόνο πριν από τις ορμόνες του στρες, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει και στην πρόληψη της φλεγμονής. Πρέπει να  τονίσω, ωστόσο, ότι θα πρέπει κατά προτίμηση να καταφεύγουμε στη μαύρη σοκολάτα. Είναι σίγουρα πιο υγιεινή από τη σοκολάτα γάλακτος. Λόγω του ότι περιέχει περισσότερο φλαβονοειδή και λιγότερο λίπος και απλά σάκχαρα. Η ζάχαρη και το λίπος προώθουν τον διαβήτη και την παχυσαρκία. 


Μερικά από τα σημαντικά θετικά αποτελέσματα του κακάο:


Ελβετοί επιστήμονες βρήκαν και κάτι επιπλέον: Η ομάδα ψυχολόγων από τα πανεπιστήμια της Ζυρίχης και της Βέρνης έκαναν  μια μικρή μελέτη  σε 65 άνδρες. Ήθελαν να δουν πώς επιδρά η σοκολάτα και συγκεκριμένα η μαύρη σοκολάτα στον οργανισμό τους. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουν λιγότερες ορμόνες του στρες  όσοι έφαγαν μαύρη σοκολάτα. Δύο ώρες αργότερα, οι άνδρες έπρεπε να ολοκληρώσουν μια εικονική συνέντευξη για δουλειά, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του λόγου και την ψυχική αριθμητική, και όλα αυτά μπροστά από μια επιτροπή. Πριν και μετά τη δοκιμή αυτή, οι επιστήμονες μέτρησαν το ποσό των ορμονών του στρες στο αίμα των εθελοντών και τους ρωτήσανε για την υποκειμενική τους αντίληψη για το στρες, καθώς επίσης προσδιορίστηκε και ο αριθμός των φλαβονοειδή τους στο αίμα.  Όλοι οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την ίδια έκταση, αλλά οι απαντήσεις τους έδειξαν σημαντικές διαφορές. Στην ομάδα που καταναλώνει σοκολάτα είχαν λιγότερες ορμόνες του στρες, και η επίδραση αυτή γίνονταν ακόμη πιο έντονη και υψηλότερη μετα την χρήση των φλαβονοειδή. Η επικεφαλής της μελέτης Πέτρα Βιρτς υποψιάζεται "ότι η μαύρη σοκολάτα πριν από τη σωματική αντίδραση στο στρες προστατεύει λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει, αναστέλλοντας την απελευθέρωση ορμονών του στρες στα επινεφρίδια". Το κακάο αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Άρα όχι μόνο στο ψυχισμό, αλλά και στα  κύτταρα του εγκεφάλου φαίνεται να κάνει πολύ καλό η σοκολάτα. 


Η Αγγλίδα φυσιολόγος Ian Macdonald προσπάθησε να δει όλα  τα θέματα σε ένα μαγνητικό σύστημα απεικόνισης. Ήπιε ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα και στη συνέχεια   καταγράφηκε μία δεύτερη μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου της. Η Ian Macdonald είχε σαφές αποτέλεσμα: Η εγκεφαλική ροή του αίματος αυξήθηκε σημαντικά μετά την απόλαυση του κακάο. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει 
 να λυθούν ορισμένα καθήκοντα καλύτερα και σε σύντομο χρονικό διάστημα να αυξηθεί η επαγρύπνηση», είπε η Μακντόναλντ. Ίσως εκεί βρίσκεται μια άλλη εξήγηση και τεκμηριώνεται από τους Ελβετούς ερευνητές, ότι μετά τη λήψη της σοκολάτας και κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής ο εγκέφαλος  λειτουργεί καλύτερα. Ακόμα και στη  μνήμη κάνει  καλό  λοιπόν η σοκολάτα. 

Στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης ελέγχθηκαν σε ποιο βαθμό μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη σε ηλικιωμένους από 50 έως 67 χρόνων, όταν χορηγείται καθημερινά φλαβονοειδή του κακάο των 900 mg (το οποίο αντιστοιχεί σε μισό δισκίο μαύρη σοκολάτα). Το αποτέλεσμα: Οι "εθελοντές που πήραν μέρος σε ένα δοκιμαστικό για  τρεις μήνες μετά την έναρξη της μελέτης ήταν σημαντικά καλύτερο. "Ένας εθελοντής που είχε κατά την έναρξη τη μνήμη ενός τυπικού 60χρόνου έφτασε στο τέλος της, ακόμη και ενός 30χρονου λέει ο  συγγραφέας Scott Small.


Μετά από αυτά τα αποτελέσματα φάτε λοιπόν άφοβα σοκολάτα!!!


ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις