Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ!

ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ!

Η πολιτική κατάσταση στην Λιβύη δημιουργεί αγωνιά όχι μόνο για τους πολίτες ,αλλά και φόβο για την προμήθεια του πετρελαίου. Πολλές εταιρείες λόγο των ταραχών θέλουν να αποσύρουν το προσωπικό τους! 

Τη Δευτέρα η τιμή του πετρελαίου έφτασε σε υψηλότερα επίπεδα σε δύο έτη και έξι μήνες. Ένα βαρέλι (159 λίτρα) του πετρελαίου Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας σημειώνει αύξηση δύο τοις εκατό έως 105 δολάρια. Η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου του WTI αυξήθηκε κατά τέσσερα τοις εκατό στα 89 δολάρια.

Ο Κρίστοφ Μπάρρετ, αναλυτής πετρελαίου της Credit Agricole αναφέρει, ότι η "η Λιβύη είναι ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και οι εξαγωγές αργού πετρελαίου είναι καλής ποιότητας. 

Ο Μπεν Βέστμορελαντ, αναλυτής και οικονομολόγος της National Australia Bank στη Μελβούρνη αναφέρεται στην αυξανόμενη ανησυχία της αγοράς που προκαλεί η αναταραχή στο Ιράν για την προμήθεια πετρελαίου. Ο Τόνι Νούμαν, διαχειριστής του κινδύνου της Mitsubishi, δήλωσε ότι υπάρχει ανησυχία οι προμήθειες από τη Λιβύη να διαταραχτούν ".

Σύμφωνα με εφημερίδα της Λιβύης ξέσπασαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και στην πόλη Ra's al-Hanuf. Η μεσογειακή πόλη αποτελεί σταθμό, για το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου και του τερματικού σταθμού της Λιβύης για τα δεξαμενόπλοια.

Την ίδια στιγμή οι γερμανικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα ο όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου Wintershall, θυγατρική της γερμανικής BASF, άρχισαν σήμερα και αυτές τον επαναπατρισμό του προσωπικού τους στη Λιβύη.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου