Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Οι γερμανοί βουλευτές είπαν «ναι» στο δάνειο στην Ελλάδα

Το κείμενο περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να εκπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση




Το γερμανικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε σήμερα, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, την πρόταση της κυβέρνησης Μέρκελ για την παροχή δεύτερου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Το κείμενο περιέχει λεπτομερή περιγραφή των όρων που θα πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα προκειμένου να λάβει δεύτερο δάνειο και αφορούν «ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων».

Η γερμανική κυβέρνηση θα έχει τη στήριξη των κομμάτων του μαυρο-κίτρινου συνασπισμού στο επίμαχο ζήτημα της Ελλάδας. Το κοινό ψήφισμα απόφασης των κοινοβουλευτικών ομάδων των κυβερνώντων κομμάτων έλαβε σήμερα στη γερμανική Βουλή την απαραίτητη πλειοψηφία από το CDU/CSU και το FDP.

Έτσι, παρά τις επιφυλάξεις, ο κυβερνητικός συνασπισμός συναινεί σε ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Το συνδέει όμως με αυστηρές προϋποθέσεις, όπως η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε πρόσθετη βοήθεια και σε επιμήκυνση της αποπληρωμής. Ταυτόχρονα, ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός επιμένει σε ένα αυστηρό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της Αθήνας. Ανοιχτό παραμένει όμως αν τελικά θα υπάρξει η απαιτούμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Μιλώντας στους γερμανούς βουλευτές ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε λόγο για την «κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη που είναι πολύ σοβαρή». Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη «να διαμορφωθεί ένα πρόσθετο πρόγραμμα βοήθειας προκειμένου να κλείσει η τρύπα χρηματοδότησης της χώρας, έτσι ώστε να μπορέσει να καταβληθεί η επόμενη δόση στις αρχές Ιουλίου».

«Χωρίς την καταβολή της επόμενης δόσης υπάρχει άμεσος κίνδυνος στάσης πληρωμών με βαρύτατες συνέπειες λόγω του κινδύνου μετάδοσης της κρίσης» τόνισε ο γερμανός αξιωματούχος.
Ο Σόιμπλε δεν ανέφερε το εύρος που θα έχει το πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης, τόνισε όμως ότι προϋπόθεση" είναι η ανάληψη πρόσθετων προσπαθειών από την ίδια την Ελλάδα καθώς και συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.
«Εάν κερδίσουμε χρόνο με ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής, ησυμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε αυτό θα είναι αναγκαία» τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι σέβεται τις επιφυλάξεις της ΕΚΤ για τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών σε ένα δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα λέγοντας ότι «οι επιφυλάξεις αυτές, τις οποίες συμμερίζεται και η Γαλλία πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη».
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου