Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ακυρώθηκαν 500 πτήσεις λόγω της ηφαιστειακής τέφρας

Περίπου 500 πτήσεις ματαιώθηκαν σήμερα λόγω του νέφους της τέφρας, που προκαλεί η έκρηξη του ηφαιστείου Γκρίμσβετν στην Ισλανδία και έχει επεκταθεί προς τον εναέριο χώρο της βόρειας Μεγάλης Βρετανίας.


Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα, ότι το νέφος δεν θα προκαλέσει ολικό κλείσιμο του βρετανικού εναέριου χώρου, αλλά τη ματαίωση δεκάδων πτήσεων από και προς τη Σκωτία.

Η ηφαιστειακή τέφρα μπορεί να προκαλέσει κλείσιμο των αεροδρομίων στο Αμβούργο, στη Βρέμη και στο Βερολίνο, ανακοίνωσε η υπηρεσία μετεωρολογίας της Γερμανίας.

Η Eurocontrol προειδοποίησε ότι είναι πολύ πιθανό το νέφος να φτάσει μέχρι αύριο σε περιοχές της Δανίας, της νότιας Νορβηγίας και της νοτιοδυτικής Σουηδίας. Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς τη Γαλλία και έπειτα στην Ισπανία.

Ο αρμόδιος επίτροπος μεταφορών, Σίιμ Κάλας, δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ετοιμαστούν για μία πολύ δύσκολη εβδομάδα για τους επιβάτες και τις αεροπορικές εταιρείες.

Η υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας της Δανίας, Naviair ανακοίνωσε, ότι ένα μικρό τμήμα του εναερίου χώρου της Δανίας έχει κλείσει.

Η νορβηγική υπηρεσία Avinor, ανακοίνωσε τη διακοπή των πτήσεων από τις έξι σήμερα το πρωί από τα αεροδρόμια του Στάβανγκερ, του Χάουγκεζουντ και του Καρμέι, στη δυτική Νορβηγία.


Η KLM, η British Airways, η Αer Lingus και η Easyjet, είναι μεταξύ των αερογραμμών που έχουν αποφασίσει να ακυρώσουν τις πτήσεις τους από και προς τη Σκωτία για προληπτικούς λόγους.

Ωστόσο, η Ryanair με ανακοίνωσή της δηλώνει, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος στα αεροσκάφη να πραγματοποιήσουν πτήσεις, από και προς τη Σκωτία και μαζί με άλλες αεροπορικές εταιρίες θα εκφράσουν τα παράπονά τους στο υπουργείο Μεταφορών και στις Ρυθμιστικές Αρχές, σχετικά με αυτές τις πρόσφατες και μη απαραίτητες ακυρώσεις.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών έπεσαν χθες κατά 3 με 5 μονάδες καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν το κόστος που μπορεί να προκύψει από ενδεχόμενες ακυρώσεις πτήσεων.

Οι ισλανδικές αρχές άνοιξαν όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας από χθες το βράδυ, ανάμεσά τους και το μεγαλύτερο ισλανδικό αεροδρόμιο του Κεφλάβικ.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου