Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Επανεξέταση της ασπαρτάμης ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή




Την επανεξέταση από ειδικούς της ουσίας "ασπαρτάμη" που
χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης ζήτησε η Ευρωπαϊκή επιτροπή, έπειτα από ανησυχίες που διατυπώθηκαν για τις επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία.

Η ασπαρτάμη είναι το γλυκαντικό με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο.

΄Οπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), έλαβε εντολή εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία επανεξέταση της ασφάλειας της ασπαρτάμης.

"Η διαταγή θα δημοσιευθεί μόλις γίνει δεκτή και διευκρινιστεί", τόνισε η Λουτσία ντε Λούκα, εκπρόσωπος του οργανισμού και πρόσθεσε: "Η επανεξέταση προβλεπόταν για το 2020, όμως η Επιτροπή μας ζήτησε να την προωθήσουμε τώρα, υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων".

Τον Φεβρουάριο η EFSA είχε απορρίψει δύο εκθέσεις, οι οποίες έκαναν λόγο για πιθανή συμβολή της ασπαρτάμης σε περιστατικά πρόωρων τοκετών και στη δημιουργία ορισμένων τύπων καρκίνου.

Σύμφωνα με την ντε Λούκα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε πραγματοποιήσει καμιά δική της έρευνα εδώ και χρόνια.

«Η EFSA δημιουργήθηκε το 2002 και έχει ασχοληθεί με την ασπαρτάμη στο διάστημα μεταξύ 2006 και 2009 χωρίς να έχει υπάρξει ποτέ κάποια ένδειξη πως εμπεριέχει κινδύνους, όσον αφορά την γονοτοξικότητα και την καρκινογένεση», τόνισε.

«Συνεπώς, η EFSA δεν έχει λόγο να αναθεωρήσει το ύψος της επιτρεπόμενης ημερήσιας δόσης για την ασπαρτάμη, από τα 40 mg/ανά κιλό σωματικού βάρους», δήλωσε.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου