Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Νεκροί διαδηλωτές από πυρά δυνάμεων ασφαλείας στη Συρία



Τουλάχιστον έξι διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή σε διάφορες πόλεις της Συρίας από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας,



σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, μετά τις προσευχές της Παρασκευής, να διαδηλώσουν. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ, είχε δώσει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να μην επιτεθούν στους διαδηλωτές.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας στη Ντεράα, πυροβόλησαν στον αέρα με αυτόματα όπλα για να διαλύσουν τους χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μετά την προσευχή» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ακτιβιστής.


Ωστόσο, παρά την αρχική υπόσχεση του καθεστώτος ότι δεν θα ανοίξει πυρ κατά των διαδηλωτών, τουλάχιστον έξι διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφάλειας.

«Οι μεραρχίες του στρατού που είχαν αναπτυχθεί στη Ντεράα και την επαρχία έχουν ολοκληρώσει την αποχώρησή τους από αυτές τις περιοχές», δήλωσε ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών Αντνάν Χασάν Μαχμούντ σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει στη χώρα «εθνικός διάλογος».

Στην πόλη Κουαμεσλί υπήρξαν μικρές συγκρούσεις, οι οποίες όμως έληξαν ειρηνικά. Συγκεντρώσεις έγιναν και σε περιοχές της Δαμασκού.

Η Βρετανία κάλεσε τον πρεσβευτή της Συρίας να προειδοποιήσει με νέες κυρώσεις, που θα έχουν ως στόχο την ιεραρχία του καθεστώτος, εάν ο Σύρος πρόεδρος δεν θέσει τέλος στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

Τουλάχιστον 850 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των τελευταίων δύο μηνών στη Συρία.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου