Σάββατο 28 Μαΐου 2011

«Μάλτα γιοκ» στους ισόβιους γάμους

Η τελευταία χώρα της ΕΕ στην οποία απαγορεύεται το διαζύγιο(!), θέτει το ζήτημα σε δημοψήφισμα.

Τελευταία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου ακόμη απαγορεύεται να πάρει ένα ζευγάρι διαζύγιο,


η Μάλτα καλεί τους πολίτες της την Κυριακή σε μη δεσμευτικό δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσουν για την νομιμοποίηση ή μη του διαζυγίου μεταξύ παντρεμένων ζευγαριών "τα οποία ήδη βρίσκονται σε διάσταση για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, χωρίς λογική ελπίδα επανασύνδεσης". Μετά την απόφαση των Μαλτέζων, οι οποίοι στις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται έντονα διχασμένοι για το επίμαχο ζήτημα, το κοινοβούλιο θα κληθεί να συζητήσει το ζήτημα σε θεσμικό επίπεδο.

Η πλειοψηφία των βουλευτών του συντηρητικού Εθνικού Κόμματος τάσσονται κατά του διαζυγίου, με τον υπουργό Υποδομών Όστιν Γκατ να δηλώνει ότι θα καταψηφίσει την πρόταση για αλλαγή του ισχύοντος νόμου, ενώ σημαντική μερίδα των πολιτών εμφανίζεται αναποφάσιστη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας MaltaToday που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου, το 35,2% των Μαλτέζων επιθυμούν την νομιμοποίηση του διαζυγίου, το 32,3% αντιτίθενται σε αυτήν, ενώ 24,2% δηλώνουν ότι δεν έχουν ακόμη κατασταλάξει και περίπου ένα 8,3% δεν προτίθεται να ψηφίσει.

Ο εκπρόσωπος της καμπάνιας του «Όχι» Άρθουρ Γκαρσία Γκαλέα Σαλομόνε υποστήριξε ότι οι υποστηρικτές του διαζυγίου δεν έχουν σκεφτεί καλά τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης. «Ο κόσμος ήδη πασχίζει να τα βγάλει πέρα με μια οικογένεια. Το διαζύγιο θα δημιουργήσει ένα νέο είδος φτώχειας», λέει.

Αντιθέτως, οι υπέρμαχοι του «Ναι», υπογραμμίζουν τον μεγάλο αριθμό παιδιών που γεννιούνται πλέον στην Μάλτα εκτός γάμου, καθώς οι γονείς τους ζουν με τον φόβο της δια βίου γαμήλιας δέσμευσης ή ως χωρισμένοι αλλά όχι διαζευγμένοι κάνουν παιδιά εκτός γάμου αφού δεν μπορούν να ξαναπαντρευτούν.. Μάλιστα, το ποσοστό αυτών των παιδιών έφτασε το 27% εκείνων που γεννήθηκαν στη χώρα το 2009.

«Προσεύχομαι τα παιδιά αυτά να βρίσκονται σε μια σταθερή οικογένεια και να μην χρειαστεί ποτέ να πάρουν διαζύγιο. Αν το κάνουν όμως, σίγουρα θα ήθελα να μην θεωρεί κανείς τα παιδιά τους πολίτες Β’ κατηγορίας», λέει ο βουλευτής του αντιπολιτευτικού Εργατικού Κόμματος Ζοζέφ Μυσκάτ.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου