Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Μυστική επιχείρηση: «Καλύψτε τον DSΚ»!

Μοιραία για τον Ντομινίκ Στρος-Καν στάθηκε η μία και μοναδική φορά που ξέφυγε από τους τέσσερις αφοσιωμένους image makers


Επί μήνες διοργάνωναν την «ολική επαναφορά» του Ντομινίκ Στρος-Καν στη γαλλική πολιτική σκηνή. 
Καλλιεργούσαν γύρω του ένα κλίμα νικητή των προεδρικών εκλογών του 2012. Τα είχαν όλα υπό έλεγχο. Αυτή ήταν άλλωστε η δουλειά τους εδώ και χρόνια: υπεύθυνοι επικοινωνίας, πολιτικοί διαφημιστές, image makers, στενότατοι συνεργάτες ενός από τους ισχυρότερους άνδρες στον πλανήτη είχαν δημιουργήσει γύρω του μια «μιντιακή ζώνη αγνότητας», για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση του «Μonde». Ηταν η «συμμορία των τεσσάρων» του DSΚ, όπως τους αποκαλεί ο γαλλικός Τύπος. Τρεις άνδρες και μία γυναίκα που έσπευδαν πυροσβεστικά- για τον λεγόμενο «damage control», τον «έλεγχο της ζημιάς»- ύστερα από κάθε ατασθαλία του. Μία και μοναδική φορά τους «ξέφυγε», το περασμένο Σάββατο στη Νέα Υόρκη. Και η μυστική επιχείρηση «Καλύψτε τον DSΚ!» τινάχτηκε στον αέρα, μαζί με την πολιτική καριέρα του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ο Ραμζί Κιρούν, ο Στεφάν Φουκς (είχε αναλάβει, μεταξύ άλλων, την επικοινωνιακή πολιτική του DSΚ όσον αφορά την ελληνική οικονομική κρίση), ο Ζυλ Φινσελστέν και η Αν Ομέλ ήταν οι φύλακες-άγγελοι του Στρος-Καν και οι «μπαμπούλες» των δημοσιογράφων όταν αυτοί τολμούσαν να γράψουν κάτι αρνητικό για τον πελάτη τους. Ολοι διευθυντικά στελέχη της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Εuro-RSCG, ενός κολοσσού της διαφήμισης και της επικοινωνίας, με παρουσία σε 75 χώρες και πελάτες όλους σχεδόν τους ισχυρούς του πλανήτη (όπου το «S» του δεύτερου συνθετικού της επωνυμίας, από τα αρχικά των τεσσάρων ιδρυτών της, αναφέρεται στον Ζακ Σεγκελά ).

«Απ΄ όλους τους Σοσιαλιστές, ο DSΚ είναι εκείνος που βασίζεται στον καλύτερο στρατό επικοινωνιολόγων» έχει γράψει ο «Figaro». Ηταν τόσο ικανοί στο να μαζεύουν τα σπασμένα και να κατασκευάζουν μια εικόνα του DSΚ η οποία απείχε από την πραγματικότητα, ώστε τελικά ενίσχυσαν το αίσθημα ατιμωρησίας και παντοδυναμίας που τον διακατείχε.

Στο μπαράζ τηλεφωνημάτων που έκαναν προς δημοσιογράφους αποδίδεται το γεγονός ότι κανένα μέσο ενημέρωσης δεν αναπαρήγαγε τη μαρτυρία της συγγραφέως Τριστάν Μπανόν ότι ο Στρος-Καν είχε αποπειραθεί να τη βιάσει, η οποία είχε αναρτηθεί στις 22 Οκτωβρίου 2008 στην ιστοσελίδα Αgoravox.

Η «συμμορία των τεσσάρων» είχε υπό τον έλεγχό της ακόμη και ζητήματα πολύ απλούστερα από τη σεξουαλική παρενόχληση. Οταν η εφημερίδα «France-Soir» αποκάλυψε πόσο κόστιζαν τα κοστούμια που παρήγγειλε ο Στρος-Καν στον ράφτη τού Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον, έδρα του ΔΝΤ, οι επικοινωνιολόγοι έκαναν σαν να επρόκειτο για ευαίσθητο κρατικό μυστικό. Σειρά τους να παρενοχλήσουν, με SΜS αυτή τη φορά, τη δημοσιογράφο που τόλμησε να το αποκαλύψει.

Οσο ανέβαιναν οι μετοχές του Στρος-Καν εν όψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών τόσο περισσότερο γίνονταν «οι δημοσιογράφοι όμηροι των επικοινωνιολόγων», όπως έγραψε ο «Μonde». Σε αυτό βοηθά και το γεγονός ότι στελέχη της ΕuroRSCG έχουν αναλάβει την επικοινωνία των μεγαλύτερων δημοσιογραφικών οργανισμών.

Με τη φωτιά έπαιξαν όταν αποκαλύφθηκε στον αμερικανικό Τύπο η σχέση του DSΚ με την Πιρόσκα Νάγκι, υφισταμένη του ουγγαρέζα οικονομολόγο στο ΔΝΤ. Συναγερμός σήμανε στους «τέσσερις», οι οποίοι επιστράτευσαν τη σύζυγο του Στρος-Καν, την Αν Σενκλέρ. Σκηνοθέτησαν ένα ρομαντικό δείπνο τετ α τετ του ζεύγους το οποίο φωτογραφήθηκε από το «Ρaris Μatch», περιοδικό που ανήκει στον όμιλο του οποίου τις δημόσιες σχέσεις έχει αναλάβει ο Κιρούν. Μόνο που τους ξέφυγε μια λεπτομέρεια: στις φωτογραφίες διαφαίνεται και τρίτο σερβίτσιο στο τραπέζι.

Μηδαμινή αβλεψία για την ομάδα που κατόρθωσε το ακατόρθωτο: να κουκουλώσει ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων στους κόλπους του ΔΝΤ- όπου, παρεμπιπτόντως, είχαν συμβουλεύσει το γραφείο Τύπου να μην αφήνει ποτέ μόνο του τον Στρος-Καν με γυναίκα δημοσιογράφο. Ωστόσο τελικά κανένας δεν μπορεί να τα ελέγξει ή να τα συγκαλύψει όλα- ειδικά όταν έχει εφησυχάσει, βέβαιος ότι του συγχωρούνται τα πάντα. Η καμαριέρα του «Sofitel» της Νέας Υόρκης, την οποία ο ΣτροςΚαν κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να βιάσει, ήταν η «τυχαία λεπτομέρεια» που ξέφυγε από τους επικοινωνιολόγους και γκρέμισε τον πανίσχυρο DSΚ.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου