Οι υγειονομικές αρχές της Γερμανίας ανησυχούν για την ταχεία μετάδοση ενός βακτηριδίου (ΕΗEC), που προκαλεί αιμορραγίες στο πεπτικό σύστημα και που έχει προκαλέσει ήδη τρεις θανάτους.
Πρόκειται για ένα βακτηρίδιο που βρίσκεται κανονικά στο έντερο των βοοειδών, προβάτων και άλλων ζώων. Είναι ένας ειδικός τύπος κολοβακτηριδίου. Στους ανθρώπους, τα EHEC βακτήρια απελευθερώνουν επικίνδυνες τοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.
Μια 83χρονη γυναίκα στο Ντίπχολτς πέθανε μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο από αιμορραγικές κολίτιδες. Εξετάσεις σε εργαστήρια απέδειξαν τη μόλυνσή της από εντεροαιμορραγικό Escherichia Coli (ΕΗEC) βακτηρίδιο, αναφέρει το υπουργείο Υγείας της Κάτω Σαξονίας σε ανακοίνωσή του.
Στη Βρέμη, πέθανε τη νύχτα μια νεαρή γυναίκα. Είχε τα τυπικά συμπτώματα της λοίμωξης από EHEC, σύμφωνα με το υπουργείο υγείας της Βρέμης. Τα παθογόνα EHEC δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί στο εργαστήριο. Στο Σλέσβιχ Χόλσταϊν πέθανε την Κυριακή, μια γυναίκα που είχε προσβληθεί από τον παθογόνο παράγοντα, όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές.
Ωστόσο διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί με βεβαιότητα η αιτία θανάτου των τριών ανθρώπων, προσθέτουν οι αρχές.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εκατοντάδες επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα μόλυνσης από το βακτηρίδιο αυτό έχουν καταγραφεί στη Γερμανία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ-Κοχ (RKI), ένα ομοσπονδιακό ινστιτούτο, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας και ασχολείται με την επιτήρηση, πρόληψη και καταπολέμηση των ασθενειών.
Στο Σλέσβιχ Χόλσταϊν , ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων EHEC έχει διπλασιαστεί μέσα σε μια ημέρα. Σήμερα το πρωί σημειώθηκαν περισσότερα από 200 κρούσματα, δήλωσε το Υπουργείο Υγείας στο Κίελο. Την Δευτέρα το απόγευμα, είχαν αναφερθεί μόνο 90. Η ταχεία αυτή μετάδοση θεωρείται ανησυχητική, επειδή οι διαταραχές αυτές συχνά οδηγούν σε νεφρική ανεπάρκεια.
Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ-Κοχ εκφράζει ανησυχία όσον αφορά το γεγονός ότι οι ασθενείς είναι κυρίως ενήλικες, ενώ η ασθένεια αυτή πλήττει κυρίως παιδιά σε μικρή ηλικία, καθώς και για το γεγονός ότι δεν έχει εντοπιστεί η πηγή της πρόσφατης μόλυνσης στη Γερμανία και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι εξακολουθεί να υπάρχει.
Επισημαίνει επίσης, ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, περίπου χίλιοι άνθρωποι κάθε χρόνο προσβάλλονται στη Γερμανία από το βακτηρίδιο αυτό και συνήθως δεν παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές.
Στα εκατοντάδες όμως αυτά κρούσματα, περισσότεροι από 80 ασθενείς παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία είναι γνωστά ως Ουραιμικό Αιμολυτικό Σύνδρομο (ΟΑΣ).
Η μετάδοση του βακτηριδίου αυτού στον άνθρωπο, γίνεται με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, όπως για παράδειγμα ωμού ή όχι καλά ψημένου κρέατος ή κιμά, ή μη παστεριωμένου γάλακτος.
TZAKOY EΛΕΝΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου