Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Ανησυχητική η αύξηση των ''ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ'' στην Ελλάδα!

Η οικονομική κρίση, η συσσώρευση των χρεών ,η ανεργία ,η απογοήτευση, η οικονομική ανασφάλεια, η πίεση αποπληρωμής των χρεών, η ανικανότητα να ανταπεξέλθουν σε όλες τις εκκρεμότητες, οδηγούν στις ψυχολογικές διαταραχές, στην κατάθλιψη και κατ’ επέκταση στην αυτοκτονία!


Σύμφωνα με τους ειδικούς, τον τελευταίο καιρό καταγράφεται σημαντική αύξηση αυτοκτονιών στο σύνολο της χώρας, η οποία σχετίζεται με την οικονομική κρίση. Αυτό αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στην ανάλυση των τηλεφωνημάτων της γραμμής παρέμβασης για την αυτοκτονία (1018) της ΜΚΟ «Κλίμακα». Συγκεκριμένα, τους πρώτους πέντε μήνες του 2011 η γραμμή δέχθηκε περίπου 2.500 κλήσεις απεγνωσμένων ατόμων ή συγγενών τους, οι οποίοι προσπαθούσαν να βρουν στήριξη. Η αύξηση είναι ραγδαία, καθώς 2.500 ήταν οι αντίστοιχες κλήσεις για όλο το 2010.

Ως κύριος λόγος αύξησης αυτοκτονιών στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της. «Τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί τα κρούσματα της κατάθλιψης, κυρίως μεταξύ των ανδρών. Χαρακτηριστικό είναι, πως ενώ η κατάθλιψη παρατηρείται περισσότερο στις γυναίκες για βιολογικούς λόγους, στην Ελλάδα η αύξηση αφορά κυρίως τον ανδρικό πληθυσμό, καθώς το βάρος της οικονομικής κρίσης βαραίνει ψυχολογικά περισσότερο τους άντρες», περιγράφει ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής κ. Παύλος Σάκκας.

Πάνω από 20 άτομα οδηγήθηκαν στην αυτοχειρία τον τελευταίο χρόνο στην Κρήτη για να ξεφύγουν από τον βρόχο των χρεών.

Τέλος στη ζωή του έθεσε και ένας 50χρονος αλουμινοτεχνίτης από τα Ανώγεια, ο οποίος, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Τραγική φιγούρα ο αδερφός του αυτόχειρα, που βρήκε απαγχονισμένο τον αδερφό του, το πρωί της Πέμπτης, σε υπόστεγο αγροτικής κατοικίας στο δρόμο προς τη Νίδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πιο ευάλωτη ηλικιακά ομάδα στην αυτοκτονία είναι τα 35-55 ,δηλαδή ο ενεργός εργασιακά πληθυσμός, ενώ οι άνδρες είναι αυτοί που επιλέγουν πιο αποφασιστικούς τρόπους για να θέσουν τέρμα στη ζωή τους.

Οι τρεις συνηθέστερες μέθοδοι που χρησιμοποιούν είναι απαγχονισμός, φάρμακα και πυροβολισμός.

Η είδηση μίας αυτοκτονίας περνά στα “ψιλά” των εφημερίδων συνήθως, ωστόσο πρόκειται για γενικευμένο φαινόμενο που τον τελευταίο χρόνο έχει ενταθεί ,λόγο της οικονομικής κρίσης και η πολιτεία πρέπει να λάβει σοβαρά μέτρα διότι θα θρηνήσουμε ακόμα πολλά θύματα…

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου