Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ΑΝΤΡΕΣ ΠΡΟΣΟΧΗ!ΤΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑ!

Προσοχή! Θέλετε να γίνετε πατέρας; Τότε προσπαθήστε να αποφύγετε το πολύ πρόχειρο φαγητό!

Σύμφωνα με μια νέα ερευνά που έρχεται από την Αμερική έχει επιστημονικά αποδειχθεί, ότι το πρόχειρο φαγητό σκοτώνει το σπέρμα των αντρών και κατ’ επέκταση οδηγεί στην ανικανότητα! Τα λεγόμενα trans λιπαρά οξέα, που βρέθηκαν στα πρόχειρα φαγητά ή και στα γλυκά ευθύνονται για το πρόβλημα στους άνδρες! Αυτό ισχυρίζεται μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Jorge Chavarro εξέτασε μια σειρά από άνδρες. Εκείνοι που είχαν πιο πολλά trans λιπαρά οξέα στο σπέρμα βρέθηκαν να έχουν χαμηλότερη συγκέντρωση σπέρματος. Τα λιπαρά οξέα έχουν μπει στον ανθρώπινο οργανισμό από τα τρόφιμα, δεδομένου ότι το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να τα παράγει.

Συμπέρασμα των επιστημόνων: Πάρα πολλές λιπαρές ουσίες στα τρόφιμα οδηγούν στη μείωση της παραγωγής σπέρματος. Οι αρνητικές επιπτώσεις των βιομηχανικών λιπών, όσον αφόρα την γονιμότητα των γυναικών είχαν επισημανθεί παλαιοτέρα, ωστόσο βάσιμα στοιχεία για μια παρόμοια επίδραση στους άνδρες δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα, δηλώνει ο εμπειρογνώμονας του Χάρβαρντ.

"Μέχρι τώρα, δεν μπορούσε να καθοριστεί το χρονικό διάστημα μεταξύ της πρόσληψης των λιπαρών οξέων και τη τελική χαμηλή συγκέντρωση σπέρματος," εξηγούν οι συντάκτες της μελέτης.

Προσοχή! Εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις στην γονιμότητα προωθεί επίσης την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο.

Τα trans λιπαρά οξέα είναι αποτέλεσμα της σκληρής βιομηχανικής παράγωγης. Σκληρότερα λίπη είναι φθηνότερα, πιο εύκολα στην παράγωγη και πιο ανθεκτικά από τα υγρά. Για τα τρόφιμα, τα συγκεκριμένα αναφέρονται ως «υδρογονωμένα λίπη" ή "λίπη, μερικώς υδρογονωμένα». Υπάρχουν επίσης φυτικά trans-λιπαρά οξέα του βουτύρου και της κρέμας γάλακτος. Οι εν λόγω λιπαρές ουσίες του γάλακτος βρίσκονται σε περιορισμένες ποσότητες και δεν είναι τόσο ανθυγιεινές.

Η μελέτη έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Fertility and Sterility.

Δεν είναι μόνο το γρήγορο φαγητό που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του σπέρματος. Επίσης το κάπνισμα, τα θερμαινόμενα καθίσματα στο αυτοκίνητο και  τα στενά ρούχα δεν είναι πολύ ευνοϊκά για την δημιουργία απογόνων.

Στην Ελλάδα κάποιες βιομηχανίες τροφίμων, στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης και σεβόμενοι την προσπάθεια των καταναλωτών για υγιεινή διατροφή, έχουν αφαιρέσει τα trans λιπαρά από τα προϊόντα τους. Οι καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν τον διατροφικό πίνακα για την ποσότητα των trans λιπαρών (σε περίπτωση που αναγράφονται διότι δεν είναι υποχρεωτικό) ή να ελέγχουν τη λίστα των συστατικών για την ύπαρξη μερικώς υδρογονωμένων λιπαρών, τα οποία υποδηλώνουν ότι το προϊόν περιέχει trans λιπαρά.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου