Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Σε επιφυλακή η Ευρώπη για την ισλανδική τέφρα

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αρχές λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου Γκριμσβέτν στην Ισλανδία.


Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ισλανδίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ανοίξει απόψε το διεθνές αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ, ενώ η τέφρα αναμένεται να φτάσει αύριο στη Β. Σκωτία και μεθαύριο στη Φινλανδία.

Η βρετανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε, ότι αύριο πιθανόν να παρουσιαστούν προβλήματα στις πτήσεις στο βρετανικό εναέριο χώρο.

Η αεροπορική εταιρία Loganair, με έδρα τη Γλασκόβη, ακύρωσε 36 πτήσεις που είχε προγραμματίσει για αύριο το πρωί. Οι πτήσεις της όμως, που συνδέουν τα νησιά της Σκοτίας, δεν θα επηρεαστούν.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol, είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας είναι πιθανόν να επεκταθεί προς τον νότο.

Σύμφωνα με τον Τούμι Γκούντμουντσον, ηφαιστειολόγο του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας, υπάρχουν στοιχεία ότι η ένταση της έκρηξης μειώνεται, ωστόσο η διακοπή των αεροπορικών συγκοινωνιών θα είναι περιορισμένη, διότι οι άνεμοι είναι ευνοϊκότεροι και το νέφος πυκνότερο, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη διασπορά του.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου