Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Τέλος η κάνναβη για τους τουρίστες!

Οι τουρίστες δεν θα εξυπηρετούνται πλέον στα ολλανδικά μπαρ και "Coffee shop", όπου προμηθεύονταν κάνναβη.


Αυτό αποφάσισε η συντηρητική κυβέρνηση στη Χάγη. Υπάρχει όμως μια «περίοδος χάριτος» μέχρι το καλοκαίρι. Μετά η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει τα μέτρα κατά των ναρκωτικών, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Ολλανδία έχει μία από τις πιο φιλελεύθερες πολιτικές όσον αφορά τα λεγόμενα "μαλακά" ναρκωτικά. Υπάρχουν πολλά καταστήματα που διαθέτουν κάνναβη, ιδίως στο Άμστερνταμ, γεγονός που την έχει καταστήσει δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Σταδιακά, τα περίπου 670 coffee shops, στα οποία τώρα αγοράζουν, αλλά και κάνουν χρήση μαριχουάνας, χασίς και άλλων μαλακών ναρκωτικών, θα μετατραπούν σε κλειστή λέσχη. Θα μπορούν να πωλήσουν την κάνναβή τους, καθώς και άλλα "μεθυστικά προϊόντα", αλλά μόνο στα μέλη της λέσχης και όχι σε ξένους.


Με την νέα νομοθεσία μόνο ενήλικοι Ολλανδοί θα μπορούν να περιληφθούν ως μέλη, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ivo Opstelten. Το κάθε κατάστημα θα έχει έως 1500 μέλη. Για να εισέλθει κάποιος στα εν λόγο καταστήματα, θα επιδεικνύει κάρτα μέλους και ταυτότητα.

Συγκεκριμένα, όποιος θα επιθυμεί να κάνει χρήση και θα είναι ενήλικος με ολλανδική υπηκοότητα, θα καταβάλει το ποσό της εγγραφής για τουλάχιστον ένα χρόνο. Ένα δικτυωμένο ηλεκτρονικό σύστημα θα εμποδίζει κάποιους να εισέρχονται με πλαστές ταυτότητες και να αγοράζουν περισσότερα από τα επιτρεπόμενα πέντε γραμμάρια κάνναβης, ανά ημέρα.

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στο Λουξεμβούργο αποφάσισε, ότι η απαγόρευση εισόδου αλλοδαπών στα κλαμπ ναρκωτικών, δεν είναι αντίθετη προς το ευρωπαϊκό δίκαιο. Απέρριψε μάλιστα την προσφυγή των ιδιοκτητών καταστημάτων καφέ, με την αιτιολογία ότι ο περιορισμός της πρόσβασης, δεν είναι διάκριση εις βάρος των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά έχει στόχο την καταπολέμηση του "ναρκοτουρισμού".

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου