Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Γιατί δεν μένουν στον αριθμό 13;


Η Παρασκευή και 13 δεν είναι η μόνη προκατάληψη για τους Βρετανούς που έχει να κάνει με τον αριθμό 13. Μία από τις πιο περίεργες,


που απ’ ότ,ι φαίνεται έχει και πρακτικό αντίκτυπο στις «αντικειμενικές» αξίες, είναι το γεγονός ότι οι Βρετανοί δεν μένουν σε σπίτια που φέρουν τον αριθμό 13 του δρόμου τους.

Σύμφωνα με έρευνα, τα σπίτια αυτά πωλούνται κατά μέσο όρο 4.000 λίρες (πάνω από 4.500 ευρώ) φθηνότερα σε σχέση με τα γειτονικά τους, που τις περισσότερες φορές είναι πανομοιότυπα!

Μάλιστα, η απέχθεια των Βρετανών είναι τέτοια, που πάνω από το ένα τρίτο των δρόμων δεν έχουν καν αριθμό 13!
Ιστοσελίδα ακινήτων υπολόγισε τη μέση τιμής πώλησης σπιτιών με τον αριθμό 13 στη διεύθυνση να είναι 205.085 λίρες, ενώ η μέση τιμή για τους αριθμούς 11,12, 14 και 15 ανέρχεται σε 209.009 λίρες.

Ο Νίκολας Λίμινγκ, διευθυντής της μεσιτικής ιστοσελίδας λέει σχετικά: «Οι θαρραλέοι μπορούν να επιτύχουν καλή αγορά. Και το να αγοράσεις ένα σπίτι, όμοιο με το διπλανό του, με μοναδική εξαίρεση τον αριθμό του, κατά 2% φθηνότερα κι έτσι να γλιτώσεις σχεδόν 4.000 λίρες κατά μέσον όρο, είναι σαν να σου έχουν προπληρώσει τα έξοδα δικηγόρου και το χαρτόσημο, μία προοπτική που ακόμη και οι πιο προληπτικοί θα δυσκολευτούν να απορρίψουν».

Ο δήμος του East Sussex επιτρέπει στους κατασκευαστές κατοικιών να «πηδούν» τον αριθμό 13 στις νεόδμητες κατοικίες, εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα.

Ακόμα και η πιο διάσημη οδός του Λονδίνου, η Downing Street, δεν αποτελεί εξαίρεση από τη δεισιδαιμονία του αριθμού 13. Σύμφωνα με το θρύλο, υπήρχε μια πόρτα με τον αριθμό 13, αλλά εξαφανίστηκε μετά από μια πυρκαγιά περισσότερο από 100 χρόνια πριν. Όταν ξαναχτίστηκαν τα κτήρια στη συγκεκριμένη πλευρά του δρόμου, η κατοικία στη θέση με τον αριθμό 13 «μετονομάστηκε» σε 12.

Ο γενικός φόβος για τον αριθμό 13, γνωστός στη Βρετανία ως «τρισκαιδεκαφοβία», είναι συνδεδεμένος με την κακή τύχη. Μια θεωρία για την προέλευση αυτής της δεισιδαιμονίας είναι ότι στο Μυστικό Δείπνο παρευρίσκονταν 13 άτομα, ο Ιησούς και οι 12 μαθητές του. Άλλες μακάβριες θεωρίες υποστηρίζουν ότι όποιος κόψει τα μαλλιά του Παρασκευή και 13, κάποιος στην οικογένειά του θα πεθάνει.

Σύμφωνα με άλλους, όποιο παιδί γεννηθεί μια τέτοια ημέρα θα είναι για πάντα κακότυχο…
newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου