Τρίτη 12 Απριλίου 2011

10 τρόποι να ελέγχετε τον θυμό σας!


O θυμός αποτελεί μία φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση στην άδικη μεταχείριση ή κριτική, είτε δικαιολογείται είτε όχι. 
Ωστόσο, ο φυσιολογικός θυμός διαφέρει από την υπερβολική εχθρότητα. Όλοι οι άνθρωποι θυμώνουμε! Ορισμένοι άνθρωποι όμως, θυμώνουν χωρίς να προκληθούν, άλλοι αντιδρούν υπερβολικά σε μικρές αναποδιές και άλλοι νιώθουν πολύ έντονο ή παρατεταμένο θυμό με αθώα περιστατικά.

Τα ξεσπάσματα θυμού δεν είναι σωστά, καθώς μπορούν να βλάψουν σχέσεις, καριέρα, ακόμα και να οδηγήσουν σε καρδιοπάθεια. Πιο ευάλωτοι στην καρδιοπάθεια είναι οι άντρες μεγαλύτερης ηλικίας. Σύμφωνα με έρευνες, ο θυμός σε νεαρή ηλικία μπορεί να επηρεάσει την καρδιά σε ώριμη ηλικία, ενώ ο θυμός σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά άντρες μέσης ηλικίας και πέρα.

Ο θυµός αποτελεί ένα φυσιολογικό, και συνήθως υγιές, συναίσθηµα. Όταν όµως «ξεφεύγει», µπορεί να γίνει καταστροφικός για εµάς και τους γύρω µας. Γιʼ αυτό είναι σηµαντικό να τον ελέγχουµε χωρίς να τον καταπιέζουµε! Είναι εύκολο όµως; Η αποτελεσματική διαχείριση θυμού σημαίνει ότι είστε σε θέση να εκφράσετε τα συναισθήματά σας θετικά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ελέγξετε το θυμό σας:

1) Κλείστε τα μάτια σας και κάνετε βαθιές ασκήσεις αναπνοής. Ηρεμώντας, θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε τον έλεγχο και να μην χάσετε την ψυχραιμία σας.
2) Μερικές φορές κάνει καλό να βγείτε έξω στον καθαρό αέρα. Θα σας βοηθήσει και θα σας δώσει κάποια προοπτική.
3) Ο διαλογισμός έχει ως στόχο να ηρεμήσει το μυαλό και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προκαλέσει βαθιά κράτη της χαλάρωσης. Πχ. η γιόγκα, το τάντρα και πολλές άλλες πρακτικές διαλογισμού!
4) Το καλύτερο αντίδοτο για την αρνητικότητα, είναι να επικεντρωθείτε στα θετικά. Πχ. σκεφτείτε κάτι που θα σας κάνει ευτυχισμένο.
5) Η υγιεινή διατροφή και αρκετές ώρες ύπνου είναι σημαντικές, για να βρίσκεται ο οργανισμός σε ισορροπία!
6) Πάρετε κάποια μαθήματα συμβουλευτικής. Οι συμβουλές θα σας κάνουν να συνειδητοποιήσετε ότι ο θυμός δεν πρόκειται να βοηθήσει στην επίλυση κάθε προβλήματος, καθώς και ένα ξέσπασμα δεν θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα.
7) Χαλαρώστε τον εαυτό σας, χαλαρώστε τους μύες σας, καθίστε πίσω ή ξαπλώστε, και "καθαρίστε" το κεφάλι σας από οτιδήποτε αρνητικό. Ανάπαυσης… μπορεί να βάλει τα πράγματα στη σωστή προοπτική.
8) Τεντώστε τα πόδια σας, επάνω και προς τα έξω από το σώμα σας, αργά. Αυτό ανακουφίζει ένα μεγάλο μέρος της φυσικής έντασης.
9) Μιλήστε στον εαυτό σας λέγοντάς του να ηρεμήσει! Επαναλαμβάνεται συνέχεια την ίδια λέξη!
10) Προσπαθήστε να αποφύγετε καταστάσεις ή ανθρώπους που σας εκνευρίζουν και σας φέρνουν επανειλημμένα σε κατάσταση οργής και θυμού! Μιλήστε σε έναν φίλο που εμπιστεύεστε για την κατάσταση, σίγουρα θα ανακουφιστείτε και θα νιώσετε πιο ήρεμοι!

Λάβετε υπόψη σας, ότι δεν πρέπει ποτέ να στραφείτε σε αλκοόλ ή φάρμακα για την επίλυση των προβλημάτων σας, γιατί θα προσθέσει μόνο περισσότερα προβλήματα στην κακή κατάσταση που ήδη αντιμετωπίζετε!

Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε κάποια ισορροπία στη ζωή μας. Να ανακαλύψουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αλλάξουμε εμείς την δική μας οπτική γωνία, απέναντι στο περιβάλλον, καταπολεμώντας τα αίτια του θυμού μας από την ρίζα τους!

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου