Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Τέλος η εμφύλια σύγκρουση στην Ακτή Ελεφαντοστού;




Ήταν μια ιστορική μέρα για την Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία έφερε μετά από τέσσερις μήνες, το τέλος μιας αιματηρής αναμέτρησης.

Ο πρώην πρόεδρος Λοράν Γκμπαγκμπό, αφού υπέστη ήττα στις εκλογές του Νοεμβρίου αρνήθηκε επίμονα να εγκαταλείψει την προεδρία, για να αναλάβει ο διάδοχός του Αλασάν Ουαταρά.

Η διαμάχη αυτή των δύο πολιτικών μετά τις εκλογές, προκάλεσε εμφύλια σύγκρουση με αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 1.000 ανθρώπων.

Ο Γκμπαγκμπό συνελήφθη στην κατοικία του, εχθές το απόγευμα.


"Μη με σκοτώσετε", ήταν τα πρώτα λόγια του Γκμπαγκμπό, όταν αντίκρισε απέναντί του τον στρατιώτη. Συμφωνα με μαρτυρίες, κάποιοι μαχητές του φόρεσαν ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, πριν τον βγάλουν από το κτίριο.

Στο δωμάτιο του «Hotel du Golf» όπου τον μετέφεραν, ο πρώην πρόεδρος δήλωσε: «Ελπίζω ότι τα όπλα θα κατασχεθούν, ότι η κρίση θα συνεχιστεί πολιτισμένα και με αυτό να ολοκληρώσουμε γρήγορα, έτσι ώστε η χώρα να λειτουργήσει και πάλι».

«Καλώ τους συμπατριώτες μου να απέχουν από όλες τις μορφές αντεκδίκησης και βίας», είπε σε τηλεοπτική του ομιλία ο Ουαταρά.

Υποσχέθηκε ότι o Γκμπαγκμπό θα παραπεμφθεί σε δίκη και ότι θα συσταθεί επιτροπή συμφιλίωσης, η οποία θα διερευνήσει αν έγιναν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η Γαλλία, διά του υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, δήλωσε ότι δεν θα δικάσει τον πρώην ηγέτη.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου