Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Ο Μουμπάρακ και οι δύο γιοι του υπό κράτηση

Υπό κράτηση για 15 ημέρες, όσο θα διαρκέσουν και οι έρευνες, βρίσκεται ο πρώην αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, μετά από διαταγή του εισαγγελέα. Αυτό ανακοινώθηκε από την εισαγγελία και στη σελίδα τους στο Facebook.

Η σελίδα στο Facebook δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ως υπηρεσία πληροφοριών για τις οικογένειες των διαδηλωτών, που τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών ενάντια στο Μουμπάρακ, στα μέσα Φεβρουαρίου.

Οι αρχές διενεργούν έρευνες και για άλλα μέλη της οικογένειας Μουμπάρακ, καθώς και πρώην αξιωματούχων του επί σειρά ετών προέδρου, ως ύποπτους για υπεξαίρεση κρατικών κονδυλίων. Ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Οι γιοι του, Αλαά και Γκαμάλ τελούν υπό προσωρινή κράτηση για χρήση βίας ενάντια διαδηλωτών και ανακρίνονται στο πλαίσιο έρευνας για υποθέσεις διαφθοράς.

Σύμφωνα με τις αναφορές των αιγυπτιακών μέσων ενημέρωσης, φέρεται να έχουν συμμετάσχει στους σχεδιασμούς των φονικών επιθέσεων, κατά των διαδηλωτών, από μισθωμένους κακοποιούς. Στις μαζικές διαδηλώσεις τον Ιανουάριο, είχαν σκοτωθεί περίπου 800 άτομα.

Ενώ οι γιοι του Μουμπάρακ ανακρίνονταν, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, περίπου 2000 άτομα. Όταν λίγο αργότερα επιβιβάστηκαν σε ένα όχημα της αστυνομίας για περαιτέρω ανάκριση στο Κάιρο, το εξαγριωμένο πλήθος τους επιτέθηκε με μπουκάλια, πέτρες, και παπούτσια.

Η ανάκριση του πρώην πρόεδρου διακόπηκε, όταν χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, έπειτα από προβλήματα καρδιάς. Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, η ανάκριση θα συνεχιστεί στο νοσοκομείο, στο πλαίσιο έρευνας για τους υπαίτιους των δολοφονιών διαδηλωτών, αλλά και για θέματα διαφθοράς.

Ο Μουμπάρακ, μετά από τρεις δεκαετίες στην εξουσία, αναγκάστηκε στις 11 Φεβρουαρίου, κατά την διάρκεια μαζικών διαμαρτυριών ενάντια στην κυβέρνησή του, να παραιτηθεί.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου