Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Εκατοντάδες Ταλιμπάν απέδρασαν μέσω τούνελ

Εκατοντάδες Ταλιμπάν, δραπέτευσαν από τις φυλακές της αφγανικής πόλης Κανταχάρ, μέσω μιας σήραγγας.

Η μαζική απόδραση, η οποία είναι ένα σημαντικό πλήγμα στον αγώνα κατά των ισλαμιστών, είχε προφανώς προγραμματιστεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Οι Ταλιμπάν είχαν σκάψει ένα τούνελ κάτω από τη φυλακή. Σύμφωνα με τις αρχές, η δίοδος διαφυγής είχε πάνω από 300 μέτρα μήκος.

Η σήραγγα τελείωνε σε ένα κελί, στο οποίο στεγάζονταν κυρίως οι εξτρεμιστές. Εκατοντάδες απέδρασαν μέσα στη νύχτα και προφανώς τους περίμεναν εκεί οχήματα, τουλάχιστον τους υψηλόβαθμους δραπέτες, που τους μετέφεραν στα γύρω χωριά. Ένας εκπρόσωπος των εξτρεμιστών, δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν έσκαβαν για πέντε ολόκληρους μήνες το τούνελ.

Η αστυνομία, ωστόσο, είπε ότι οι δραπέτες χρησιμοποίησαν ένα παλιό κανάλι αποχέτευσης για να αποδράσουν. Παρατηρητές υποψιάζονται ότι οι φρουροί των φυλακών και της αστυνομίας κάλυψαν την απόδραση.

Ειδικά στην Κανταχάρ, υπήρξε πάντα ένα προπύργιο των Ταλιμπάν. Η αστυνομία είναι διεφθαρμένη και μη δημοφιλείς, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Γκουλάμ Χαμιντί, πρόσφατα σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ARD στη Νότια Ασία. «Έχουμε ακόμη ένα είδος αξιωματικών στην Αστυνομία, οι οποίοι συνεργάζονται με τους Ταλιμπάν, παίρνουν μίζες από τους εξτρεμιστές και ανοίγουν το δρόμο στους μαχητές", είπε.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία ξεκίνησε μια μεγάλη έρευνα για τον εντοπισμό των δραπετών. Μέχρι στιγμής όμως, οι αρχές κατάφεραν να συλλάβουν μόνο ελάχιστους από τους δραπέτες.

Οι Ταλιμπάν προσπαθούν όλο και περισσότερο να υπονομεύσουν τον αφγανικό στρατό και την αστυνομία. Σε αρκετές επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, οι βομβιστές αυτοκτονίας φορούσαν στολές. Είχαν εργαστεί για κάποιο χρονικό διάστημα για τις δυνάμεις ασφαλείας, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Το υπόβαθρο αυτής της στρατηγικής είναι ότι οι αφγανικές αρχές είχαν επιτύχει σε διάφορες επαρχίες, να παρέχουν ασφάλεια. Αυτό ακριβώς επιθυμούν να αποτρέψουν οι Ταλιμπάν.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου