Eνα νέο όπλο έχουν πλέον στα χέρια τους οι ογκολόγοι στη μάχη κατά του καρκίνου. Ιταλοί ερευνητές παρουσίασαν το πρώτο μικροτσίπ που απομονώνει τα καρκινικά κύτταρα στο περιφερικό αίμα, εμποδίζοντας έτσι την εξάπλωση του όγκου και τις πιθανές μεταστάσεις.
Το προηγμένο μικροτσίπ, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Silicon Biosystems, παρουσιάστηκε προ ημερών στο συνέδριο της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στο Ορλάντο. Αν και έχει επιφάνεια μόλις ένα επί ένα εκατοστό, αποτελεί ένα «μικροεργαστήριο» που είναι σε θέση να εντοπίζει και να απομονώνει τα σπάνια κακοήθη κύτταρα που είναι διασκορπισμένα στο αίμα του ασθενούς. Αφού τα απομονώσει, τα θέτει στη διάθεση των ογκολόγων, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να μελετήσουν την εξέλιξη της νόσου ανά ασθενή και να εξατομικεύσουν τη θεραπεία τους.
Αυτή, όμως, δεν είναι η μοναδική ανακάλυψη στον τομέα του καρκίνου που έρχεται από τη γειτονική Ιταλία: Στις αρχές του μήνα η επιθεώρηση «Journal of the National Cancer Institute» δημοσίευσε σχετική επιστημονική μελέτη από το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο του Καντιόλο, στο Τορίνο. Ομάδα ερευνητών ανακάλυψε πώς ορισμένα καρκινικά κύτταρα καταφέρνουν να επιβιώνουν και να διαφεύγουν από τις θανατηφόρες γι' αυτά ακτίνες της ακτινοθεραπείας. Οι Ιταλοί επιστήμονες κατάφεραν ακόμα να βρουν και τον τρόπο να εξουδετερώνουν το «σύστημα συναγερμού» του καρκίνου και να εμποδίζουν τη διαφυγή των κακοηθών κυττάρων από τη θανάσιμη ζώνη, προλαμβάνοντας έτσι τις μεταστάσεις.
Οπως διαπίστωσαν, το αμυντικό σύστημα του καρκίνου καθορίζεται από το λεγόμενο «ογκο-γονίδιο Met». Πρόκειται για έναν παράγοντα σημαντικό για την εμβρυϊκή ανάπτυξη, που είναι από καιρό γνωστός για την ικανότητά του να ενισχύει την επιβίωση και τον διασκορπισμό των καρκινικών κυττάρων. Οι ερευνητές προέβησαν στη δοκιμή ενός φαρμάκου ικανού να μπλοκάρει τη δράση του ένοχου γονιδίου κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας, με αποτέλεσμα τα κακοήθη κύτταρα να αδυνατούν να αντιδράσουν και να διαφύγουν από τις θεραπευτικές ακτίνες.
Οι Ιταλοί ερευνητές σχεδιάζουν να ξεκινήσουν άμεσα τις κλινικές δοκιμές στον άνθρωπο και υπολογίζουν ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα έχουν διαθέσιμη θεραπεία.
madata
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου