Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Το ΝΑΤΟ σε διαβουλεύσεις για κοινή στρατηγική στη Λιβύη

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ έχουν ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις στο Βερολίνο σχετικά με τη στρατηγική της συμμαχίας στη Λιβύη. Η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία πιέζουν για μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ το Βέλγιο και η Ισπανία αντιτίθενται σε αυτό.

Η Γερμανία επιθυμεί να εστιάσει σε μία πολιτική λύση στη Λιβύη. Εξήγησε, πάντως, ότι είναι έτοιμη να στείλει προμήθειες και στρατιωτική βοήθεια στη χώρα.

Η Ιταλία προτείνει τον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών, ωστόσο η Γαλλία και το Βέλγιο δεν υποστηρίζουν αυτή την κίνηση στην παρούσα φάση.

Οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι κοινός στόχος είναι να φέρουν ειρήνη και δημοκρατία στη Λιβύη με το τέλος του καθεστώτος Καντάφι, ωστόσο, διαφωνούν όσον αφορά τους τρόπους. Τρεις εβδομάδες επιδρομών δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα, γεγονός που προκαλεί τριβές στους εταίρους.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ρασμούσεν, δικαιολόγησε τις διαφορετικές απόψεις, και δήλωσε: «Από την τελευταία μας συνάντηση έχει περάσει ένα κύμα αλλαγών που παρέσυρε την Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή». Αυτό σε ορισμένες χώρες έχει φέρει τη μεταρρύθμιση και την αλλαγή, στη Λιβύη όμως, οδήγησε σε «βίαιη καταστολή» κατά του πληθυσμού. Αυτή η «ωμή βία» δεν είναι αποδεκτή, για αυτό το λόγο η διεθνής κοινότητα έπρεπε να επέμβει. «Ο στόχος μας είναι η ασφάλεια του Λιβυκού λαού», πρόσθεσε ο Ρασμούσεν.

Κατά τη λήξη της διάσκεψης του Βερολίνου, ο Ρασμούσεν εξέφρασε τη δέσμευση της Συμμαχίας, να συνεχίσει την αποστολή της στη Λιβύη για όσο χρειαστεί και έως ότου τα στρατεύματα του Καντάφι τερματίσουν τις επιθέσεις κατά αμάχων και αποσυρθούν στις βάσεις τους.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον σε συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος της συνεδρίασης, δήλωσε ότι η Ένωση ζητεί την άμεση αποχώρηση του Μουαμάρ Καντάφι.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου