Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Δικαίωση του Zuckerberg στη διαμάχη για το Facebook


Στη νομική διαμάχη για την εφεύρεση του Facebook, ένα αμερικανικό ομοσπονδιακό εφετείο απέρριψε την έφεση που άσκησαν τα δίδυμα αδέλφια Winklevoss. Ισχυρίζονται ότι ο Mark Zuckerberg είχε κλέψει την ιδέα τους για το online δίκτυο. Ένας δικαστής δήλωσε, ωστόσο, ότι μία συμφωνία εκατομμυρίων είναι επαρκής.

Μία μακροχρόνια διαφωνία σχετικά με τη δημιουργία του Facebook έχει τελειώσει. Οι δίδυμοι Cameron και Τayler Winklevoss, που έγιναν γνωστοί από την ταινία "The Social Network", απέτυχαν στην προσπάθεια τους, ενώπιον του δικαστηρίου, να ακυρώσουν την διαπραγμάτευση του 2008, με την οποία είχαν λάβει 65 εκατομμύρια δολάρια, ώστε να κερδίσουν σήμερα μία νέα συμφωνία και κατά συνέπεια, περισσότερα χρήματα.

Τα δίδυμα Winklevoss, όσο ακόμα ήταν φοιτητές στο Χάρβαρντ, ανέθεσαν στον συμφοιτητή τους Mark Zuckerberg να αναλάβει το προγραμματισμό ενός ιστότοπου, που επιθυμούσαν να δημιουργήσουν με τον εταίρο τους Divya Narendra. Ο Zuckerberg όμως, όπως υποστηρίζουν τα αδέλφια, έκλεψε την ιδέα τους και κρυφά δημιούργησε το δικό του κοινωνικό δίκτυο, που ονομάζεται Facebook. Σήμερα, το Facebook είναι μια εταιρεία με εκτιμώμενη αξία 50 δισ. δολαρίων.

Ο Zuckerberg το 2008 συμφώνησε σε έναν διακανονισμό για να βάλει ένα τέλος σε αυτή τη διαμάχη. Τότε τα δίδυμα αδέλφια είχαν λάβει 65 εκατομμύρια δολάρια – από τα οποία τα 20 εκατ. ήταν σε μετρητά και τα υπόλοιπα 45 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές.

Με την αυξημένη αποτίμηση του Facebook, σύμφωνα με τους ειδικούς, η συμφωνία θα έπρεπε να έχει μία αξία μεταξύ 150 και 200 εκατ. δολάρια. Τα δίδυμα ήθελαν να ακυρώσουν την διαπραγμάτευση του 2008, υποστηρίζοντας ότι η άλλη πλευρά τους παραπλάνησε σχετικά με την πραγματική αξία του Facebook και ως εκ τούτου έλαβαν ένα πολύ μικρότερο ποσό.

Το τριμελές εφετείο στο Σαν Φρανσίσκο, απέρριψε την προσφυγή τους, και έκανε λόγο για μία ικανοποιητική συμφωνία, την οποία κέρδισαν τότε τα αδέλφια κατόπιν διαπραγματεύσεων, με την βοήθεια μιας ολόκληρης ομάδας δικηγόρων και οικονομικών συμβούλων.

«Οι Tyler και Cameron Winklevoss δεν είναι οι πρώτοι που προσπαθούν μέσω των δικαστηρίων, να βγάλουν το κέρδος, που δεν μπόρεσαν να επιτύχουν στην αγορά. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνει μια δικαστική διαμάχη. Και η στιγμή έφτασε τώρα», δήλωσε ο δικαστής.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου