Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ο Φιντέλ Κάστρο αποσύρεται από την ηγεσία του ΚΚ Κούβας

Το 6ο Συνέδριο του Κόμματος ενέκρινε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

O Φιντέλ Κάστρο επιβεβαίωσε σήμερα, με άρθρο του που δημοσιεύεται στον επίσημο Τύπο, ότι δεν θα είναι μέλος της νέας Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, η σύνθεση της οποίας πρόκειται να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.
Ο 84χρονος Κάστρο ήταν ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος από την ίδρυσή του, το 1965, ως το 2006, όταν παρέδωσε τη θέση αυτή και την προεδρία στον αδελφό του, τον Ραούλ Κάστρο, για λόγους υγείας.

Το 6ο συνέδριο του Κουβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος ενέκρινε τις μεταρρυθμίσεις του Ραούλ Κάστρο

Το 6ο συνέδριο του Κουβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος ενέκρινε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανοίγματος που προτάθηκε από τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο για να «διορθωθεί» το σοσιαλιστικό μοντέλο που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και μισό αιώνα, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα.

Η ολομέλεια των 1.000 συνέδρων ψήφισε το πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 300 μέτρα που αφορούν το άνοιγμα του ιδιωτικού τομέα, μειώσεις των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, μειώσεις των κρατικών επιδοτήσεων, μορφές αυτοδιαχείρισης στις επιχειρήσεις, τους φόρους και την αποκέντρωση του κρατικού μηχανισμού.

«Στον εκσυγχρονισμό του οικονομικού μοντέλου, ο σχεδιασμός θα έχει το προβάδισμα, αλλά θα λαμβάνει υπόψη τις τάσεις της αγοράς», αναφέρεται στην απόφαση που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο Cubadebate.cu, στην οποία υπογραμμίζεται πάντως ότι «μόνον ο σοσιαλισμός είναι ικανός να νικήσει τις δυσκολίες και να διαφυλάξεις τις κατακτήσεις της επανάστασης».

Η έγκριση του προγράμματος από το συνέδριο αναμενόταν ευρέως επειδή μερικές από τις μεταρρυθμίσεις, όπως η αύξηση της αυτοαπασχόλησης και η μίσθωση κρατικής γης σε ιδιώτες αγρότες, εφαρμόζονται ήδη.

Το συνέδριο επέλεξε επίσης νέο Πρώτο και Δεύτερο Γραμματέα, την Κεντρική Επιτροπή και το ισχυρό Πολιτικό Γραφείο, όμως τα αποτελέσματα δεν θα ανακοινωθούν μέχρι τη σημερινή συνεδρίαση που θα σημάνει τη λήξη του συνεδρίου, μετέδωσε η κουβανική τηλεόραση.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου