Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Οργή σε όλο τον κόσμο για τις χθεσινές αιματηρές διαδηλώσεις στη Συρία


Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βγήκαν χθες στους δρόμους της Συρίας να διαδηλώσουν κατά του καθεστώτος Άσαντ και να απαιτήσουν πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 90 άνθρωποι και εκατοντάδες να τραυματιστούν. Αυτό προκάλεσε την έντονη διεθνή κριτική.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε την άμεση παύση της βίας. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Μάρτιν Nεσίρκι, υπενθυμίζει στην ηγεσία της Συρίας την ευθύνη της για την τήρηση των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης, τις ειρηνικές διαδηλώσεις και της ελευθερίας του Τύπου.

«Αυτή η χρήση βίας για την καταστολή των διαδηλώσεων πρέπει να σταματήσει τώρα», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και πρόσθεσε: «Ο Άσαντ και το καθεστώς του, έχουν απορρίψει τα αιτήματα του λαού για ελευθερία και έχουν θέσει τα δικά τους συμφέροντα πάνω από εκείνα του λαού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, να εισακούσει τη θέληση του λαού του και να συμμορφωθεί στα αιτήματά τους για ελευθερία στην έκφραση, στις διαδηλώσεις και την δυνατότητα να καθορίζουν οι ίδιοι το δικό τους πολιτικό ηγέτη.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών William Hague, καταδίκασε την απαράδεκτη δολοφονία διαδηλωτών. "Καλώ τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, αντί της καταστολής», είπε. Από τη συριακή ηγεσία, απαίτησε να σεβαστεί το δικαίωμα του συριακού λαού για ειρηνική διαδήλωση.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου