Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Θλίψη, θυμός και φόβος στη Συρία


Στη Συρία πενθούν τους νεκρούς των τελευταίων ημερών. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει δεκάδες άτομα που έλαβαν μέρος σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και συνεχίζουν με συλλήψεις και βασανιστήρια.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι, σκοτώθηκαν τη Μεγάλη Παρασκευή και χθες, από τις δυνάμεις ασφαλείας, κυρίως από πυρά ελεύθερων σκοπευτών, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και μετέπειτα στην κηδεία των νεκρών.

Χθες το βράδυ, μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνελήφθησαν από τις Μυστικές Υπηρεσίες, σε ένα προάστιο στη Δαμασκό. Ο επικεφαλής της επιτροπής για την προάσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, συνελήφθη. Κάποιοι ακτιβιστές, αφού αφέθηκαν ελεύθεροι, εκφράζουν τους φόβους τους, ότι οι συλληφθέντες απειλούνται με κακοποίηση και βασανιστήρια.

Συνολικά, ο αριθμός των θανάτων έχει αυξηθεί περίπου στους 300, αφότου ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες στα μέσα Μαρτίου.

Παρά την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε επί 48 χρόνια από τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, η βία κλιμακώθηκε από το ίδιο το κράτος. Οι άνθρωποι που βγήκαν στους δρόμους σε ολόκληρη τη Συρία για να διαδηλώσουν για τη δημοκρατία, πυροβολήθηκαν αδιακρίτως από ελεύθερους σκοπευτές, κρυμμένους στις ταράτσες των σπιτιών.

Στη Συρία μετά τις ημέρες βίας, κυριαρχεί η θλίψη και ο θυμός, αλλά και ο φόβος για νέες επιθέσεις της κυβέρνησης.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου