Χωρίς συναισθήματα δεν μπορούμε να επιβιώσουμε, αλλά η θλίψη, ο φόβος, η ζήλια ή ο θυμός, κάνουν την καθημερινή μας ζωή συχνά δύσκολη. Μπορούμε όμως να μάθουμε, να τα έχουμε υπό έλεγχο!
Σε ορισμένες καταστάσεις είναι εντελώς φυσιολογικά! Τα χρόνια όμως αρνητικά συναισθήματα, μπορούν να θέσουν τη ζωή μας σε κίνδυνο. Προκαλούν ψυχικά προβλήματα και επιβαρύνουν την καρδιά, καθώς και άλλα όργανα. Μας κάνουν να νιώθουμε λυπημένοι και δυστυχισμένοι. Μειώνουν την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή μας. Δεν βλέπουμε την αξία της ζωής και δεν ζούμε όπως πρέπει.
Το κατά πόσον ένα άτομο αντιδρά φοβισμένα ή οργισμένα, είναι επιρρεπής στην θλίψη ή στη χαρά, ορίζονται στο DNA. Από 30 έως 50 τοις εκατό, οι επιστήμονες εκτιμούν την γενετική επίδραση, στην ιδιοσυγκρασία. Το πόσο ισχυρά θα εκφραστεί, εξαρτάται από τις εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία, ακόμα και στη μήτρα.
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την προσωπικότητά μας, μπορούμε όμως να μάθουμε να χειριζόμαστε καλύτερα τα συναισθήματά μας. Να ξεπεράσουμε τον φόβο ή το θυμό μας, ακόμα και να γίνουμε πιο σκληροί.
Σύμφωνα βέβαια με μακροχρόνιες έρευνες, οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ζωής τους, γίνονται συναισθηματικά πιο σταθεροί και αντιδρούν λιγότερο βίαια. Δεν θα πρέπει όμως να βασιζόμαστε όλοι σε αυτό. Δεν ισχύει για όσους είναι επιρρεπής σε θυμό, λύπη, φόβο ή θλίψη.
Κλινικές έρευνες δείχνουν όμως, ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να μάθουν να αντιμετωπίζουν τέτοιες συναισθηματικές συμπεριφορές, ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία.
Το να «πνίγουμε» τα συναισθήματά μας και να διατηρούμε το ανέκφραστο πρόσωπο, είναι εξίσου επικίνδυνο. Πολλές φορές μάλιστα και χειρότερο, διότι η φυσιολογική διέγερση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού απαιτείται περισσότερη ενέργεια για να διατηρήσουμε τον έλεγχο της εικόνας του προσώπου μας. Μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως την υψηλή αρτηριακή πίεση ή έλκος στομάχου, ακόμα και κατάθλιψη.
Οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι ότι οι καταστάσεις, οι οποίες προκαλούν αρνητικά συναισθήματα, πρέπει να εκτιμώνται διαφορετικά, έτσι ώστε αυτά να μην αναπτύσσονται τόσο ισχυρά. Για αυτό όμως, απαιτείται και μια θετική στάση ως προς τα συναισθήματα.
Αν για παράδειγμα νιώθω άγχος πριν από μία παρουσίαση, το μυαλό μου είναι αυτό που θα με βοηθήσει πραγματικά. Κατανοήστε τι είναι αυτό που σας δημιουργεί τα αρνητικά συναισθήματα και σταματήστε το.
Σε δύσκολες καταστάσεις μπορούν να βοηθήσουν και απλές σωματικές ασκήσεις, να χαλαρώσουμε τους μυς ή να αναπνέουμε ήρεμα. Ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι να μάθουμε να παρατηρούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, χωρίς αμέσως να αντιδράσουμε. Έτσι μπορούμε να αποφύγουμε, αυτά να χειροτερεύσουν.
Εάν εμείς επικεντρωθούμε στο πώς νιώθουμε εκείνη τη στιγμή, τότε αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στο να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας.
Τα αρνητικά συναισθήματα, μας κάνουν να βλέπουμε μόνο αυτά που θέλουμε, με αποτέλεσμα να εισερχόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων που παρατείνει το θυμό και τη στεναχώρια και μας εμποδίζει να απολαμβάνουμε τη ζωή.
Αποβάλλετε λοιπόν, οτιδήποτε σας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα!!!
TZAKOY EΛΕΝΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου