Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Η Tepco άρχισε την άντληση του ραδιενεργού νερού στη Φουκουσίμα

Η Ιαπωνική εταιρεία Tepco, διαχειρίστρια του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ξεκίνησε σήμερα την άντληση του μολυσμένου νερού από τους αντιδραστήρες του κατεστραμμένου εργοστασίου.


Άκρως ραδιενεργό νερό που σχηματίζεται κατά την ψύξη του αντιδραστήρα, θα μεταφερθεί μέσω ενός 800 μέτρων σωλήνα, σε ειδικές δεξαμενές. Η άντληση είναι πολύ δύσκολη για τα συνεργεία της Tepco, διότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό είναι πολύ υψηλά.

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας Hidehiko Nishiyama δήλωσε: «Έχουμε ολοκληρώσει τελικά τις προετοιμασίες μας και ήμαστε έτοιμοι να αντλήσουμε το άκρως ραδιενεργό νερό». Μπορούν να αντληθούν μόνο μέχρι 450 τόνοι νερού ημερησίως, για αυτό η επιχείρηση θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα.

Συνεχώς όμως προστίθεται κι άλλο νερό, το οποίο είχε συσσωρευτεί στα κτίρια του αντιδραστήρα και στις υπόγειες σήραγγες.

Λόγω των υψηλών ποσοστών ραδιενέργειας και κατά συνέπεια τον μεγάλο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, η διαχειρίστρια εταιρεία χρησιμοποιεί από το σαββατοκύριακο, για την διερεύνηση του κτιρίου, μικρά ρομπότ που μοιάζουν με μικρά τεθωρακισμένα οχήματα. Μεταξύ άλλων, μετρούν την θερμοκρασία και οσμίζονται εκρηκτικά και δηλητηριώδη αέρια. Τη δουλειά τους όμως δυσκολεύει η υψηλή υγρασία στα κτίρια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα διαρκέσει εβδομάδες μέχρι να αντληθεί το μολυσμένο νερό από τους αντιδραστήρες του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα. Οι αντλίες δουλεύουν αργά και το επίπεδο των μολυσμένων υδάτων στις υπόγειες στοές δεν μειώνεται, εξαιτίας της τεράστιας ποσότητας νερού που χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη των αντιδραστήρων. Παρ 'όλα αυτά, η Ιαπωνική κυβέρνηση μιλάει για σταθεροποίηση της κατάστασης.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου