Πόσο χρονών είστε πραγματικά? Είστε μια γιαγιά σε σώμα 20άρας ή μία ξέφρενη teenager κρυμμένη μέσα σε ταγιέρ? Πριν βιαστείτε να απαντήσετε, να θυμάστε πως η ηλικία της προσωπικότητάς σας είναι πολλές φορές πιο αξιόπιστη απ' αυτήν που αναγράφεται στην ταυτότητα σας.
Είσαι 45 ετών και φαίνεσαι σαν 38; Αυτό είναι δυνατόν, επειδή εκτός από τα γονίδια, εξαρτάται και από την προσωπική του ζωή, τo πόσο γρήγορα γερνάει ο άνθρωπος.
Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι αισθάνονται περίπου πέντε χρόνια νεότεροι από την ηλικία που αναγράφεται στην ταυτότητα τους. Ο γιατρός Κρίστοφ. Μ. Μπαμπέργκερ υποστηρίζει, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που απολαμβάνουν να φαίνονται νεότεροι, πρέπει και να αισθάνονται έτσι.
Ο καθένας θέλει να ζήσει πολύ, αλλά κανείς δεν θέλει να γεράσει. Τι είναι αυτή η λεγόμενη «βιολογική ηλικία»; Η βιολογική ηλικία είναι έντονα επηρεασμένη από τον τρόπο ζωής. Μπορεί όμως να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τεχνάσματα όπως χάπια βιταμινών ή το πράσινο τσάι; Επιθυμεί επίσης, να πληροφορηθεί αν η γήρανση σημαίνει μόνο υποβάθμιση, ή αν, μπορούν να κερδίσουν κάτι εδώ.
Οι ερευνητές επομένως επινόησαν στην έννοια της « βιολογικής ηλικίας » ορισμένες κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, που μπορεί να σε κάνει να φαίνεσαι μεγαλύτερος, ενώ άλλοι διατηρούν το σώμα και το μυαλό μακροπρόθεσμα νέο, αφού περιλαμβάνουν «υγιής» συνήθειες, όπως την άσκηση τον ύπνο και μια ισορροπημένη διατροφή.
Μερικοί άνθρωποι φαίνονται πολύ νεότεροι από την ηλικία τους. Μήπως αυτό σημαίνει ότι είναι "βιολογικά νεότεροι"; Δύσκολο να πει κανείς, διότι οι ερευνητές θέλουν να καθορίσουν τη λέξη-κλειδί ‘’Βιολογική ηλικία’’, αντιμετωπίζουν όμως ένα μεγάλο πρόβλημα: Μέχρι στιγμής γνωρίζουν ακόμη πολύ λίγα για το σύνθετο σώμα της γήρανσης, προκειμένου να καθορίσουν ακριβώς, τι αποτελεί τη γήρανση και την κατάσταση πολλών διαφορετικών οργάνων και πως θα πρέπει κανονικά να είναι σε σχέση με τις αξίες του αίματος σε μια ορισμένη ηλικία. Όμως, υπάρχουν στοιχεία που να καθορίζουν τη βιολογική ηλικία.
Οι ερευνητές μόλις τώρα αρχίζουν να καθορίσουν βιοδείκτες της γήρανσης του πληθυσμού στους ανθρώπους με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αυτές είναι αξίες που μπορεί να δει κανείς από τη βιολογική ηλικία, υποστηρίζει ο καθηγητής Αλέξανδρος Μπιουρκέλ από το Πανεπιστήμιο της Konstanz, στην αναζήτηση της βιολογικής ηλικίας. Αυτός συντονίζει την ευρωπαϊκή "Mark-Age", που μελέτησε πάνω από 3.000 άτομα από διαφορετικές χώρες: οι ερευνητές δοκιμάζουν την σωματική και διανοητική τους ικανότητα. Θα ερευνούν επίσης τα ούρα, το αίμα και τα γονίδια των ανθρώπων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα βρουν πολλούς διαφορετικούς βιοδείκτες που θα δείχνουν τη διαδικασία γήρανσης των ανθρώπων. Αυτό θα μπορούσε να αφορά ορισμένες ορμόνες ή αξίες που δείχνουν πόσο καλά λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα και το γονιδίωμα των κυττάρων που επισκευάζεται.
Στο τέλος, οι ερευνητές θέλουν να αναπτύξουν από τέτοιες τιμές, έναν τύπο που μπορεί να υπολογίσει τη βιολογική ηλικία. Ελπίζουν ότι με μια απλή εξέταση θα προσδιοριστεί η βιολογική ηλικία του ασθενούς, ίσως και με μια εξέταση αίματος. Αν ο ασθενής έχει υψηλότερη βιολογική ηλικία, δεδομένου ότι αντιστοιχεί στην ηλικία του, ένας γιατρός θα μπορούσε να πάρει σε αυτόν τον ασθενή ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης. Αλλά μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν έχουν βρει τη βάση της ηλικίας.
ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου