Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Το αλκοόλ κάνει αδύναμη την μνήμη!



Το αλκοόλ επιβραδύνει μερικές εγκεφαλικές λειτουργίες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα. Παραδείγματος χάριν: η αναστολή των κέντρων λόγου στον εγκέφαλο προκαλεί κολλώδη ομιλία, η επενέργεια του αλκοόλ στα οπτικά κέντρα επιφέρει διαστρεβλωμένη όραση, η υπολειτουργία των κέντρων συντονισμού προκαλεί απώλεια της ισορροπίας και του ελέγχου των μελών του σώματος.

Αυτά τα αποτελέσματα διαρκούν για μερικές ώρες μετά την πόση, το οινόπνευμα όμως, προκαλεί επίσης αυξημένο ερεθισμό και διέγερση του νευρικού συστήματος, και αυτό διαρκεί πολύ περισσότερο. Αρκεί μόνο να σκεφτούμε το «βαρύ κεφάλι» της επόμενης ημέρας και την αστάθεια που παρατηρούνται σε σοβαρότερες περιπτώσεις.

Αυτή η επίδραση κάνει συχνά αυτούς που έχουν πιεί βαριά το βράδυ, να πίνουν πάλι το επόμενο πρωί, επειδή αυτή η εξαιρετικά δυσάρεστη αναστάτωση μπορεί να καταλαγιάσει προσωρινά, με την κατανάλωση περισσότερου οινοπνεύματος.

Ένας φαύλος κύκλος τίθεται έτσι σε λειτουργεία, και αρχίζουν να προκύπτουν σταθερές συμπεριφορές κατανάλωσης αλκοόλ.

Το αλκοόλ μειώνει όμως και την "ικανότητα" του εγκεφάλου. Ωστόσο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας διαπίστωσαν , ότι το αλκοόλ μειώνει την ικανότητα αποθήκευσης των πληροφοριών, αλλά ενδυναμώνει το υποσυνείδητο, όπως ισχυρίζεται και ο Hitoshi Morikawa, καθηγητής Νευροφυσιολογίας.

Το βασικό κέντρο του εγκεφάλου ενθαρρύνει τον εθισμό, με αποτέλεσμα οι βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ στον εγκέφαλο, να εμφανίζονται στο προσκήνιο!

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου