Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Οι άνθρωποι που ζουν σε πλούσιες χώρες θα πρέπει να τρώνε λιγότερο!

Οι άνθρωποι στις βιομηχανικές χώρες θα πρέπει να τρώνε λιγότερο;

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται ραγδαία και μαζί του και η ανάγκη για τροφή... Γάλλοι ερευνητές προτείνουν τώρα μια πρακτική λύση, για να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες : ‘’οι άνθρωποι να τρώνε λίγο λιγότερο’’.

Ο Γάλλος ερευνητής Μπρούνο Ντόρν από το Ινστιτούτο Ερευνών INRA (Institut national de la recherche Agronomique), δήλωσε ότι "3000 θερμίδες την ημέρα, το κατά κεφαλήν είναι επαρκείς για να τρώνε υγιεινά". Η ανάγκη για τρόφιμα αναμένεται να αυξηθεί κατά ένα πέμπτο μέχρι το 2050, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του INRA. Εδώ, τα τρόφιμα θα εξακολουθήσουν να διανέμονται άνισα για τον πληθυσμό του πλανήτη.

"Ο υποσιτισμός θα επηρεάσει το 2050 ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους και η υπερφαγία θα κοστίσει 700 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι ένα διπλό πρόβλημα υγείας", δήλωσε η Μάριον Γκουίλλου, επικεφαλής του INRA. Έκανε έκκληση για μια ριζική αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Εάν η Αφρική είχε καλλιεργηθεί και συγκομισθεί με τα πεταμένα τρόφιμα των χωρών του ΟΟΣΑ, θα αντιπροσώπευαν το 30-50 τοις εκατό της γεωργικής παραγωγής, είπε η Γκουίλλου.

Ένας σημαντικός λόγος είναι η λεγόμενη Πράσινη Επανάσταση: Από τα τέλη της δεκαετίας του πενήντα η ανάπτυξη νέων ποικιλιών σιτηρών, οδήγησε, μαζί με βιομηχανικές μεθόδους παραγωγής σε μια δραματική βελτίωση της παραγωγικότητας της γεωργίας.

Η γεωργία έχει αναπτυχθεί εις βάρος των δασών, θαλάσσιων περιοχών και υδροβιότοπων, με αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει καταστρεπτικές συνέπειες στον πλανήτη, όπως την κατανάλωση κατά 70% καθαρού νερού, την χρήση λιπασμάτων που οδηγεί στην υπερθέρμανση του πλανήτη ή τα δισεκατομμύρια στρέμματα τροπικών δασών που έχουν αποψιλωθεί για να χρησιμοποιηθούν ως καλλιεργήσιμα.

Η γεωργία έχει με τη σειρά της ενισχύσει την αύξηση του πληθυσμού!

Σήμερα, 850 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται , τη στιγμή που παράγουμε τρόφιμα που μπορούν να θρέψουν επαρκώς μιάμιση φορά τον πλανήτη. Σύμφωνα με τους Γάλλους ερευνητές, οι άνθρωποι στις πλούσιες χώρες θα πρέπει να σφίξουν το ζωνάρι τους, για να εξασφαλίσουν τη διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού στο μέλλον!

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου