Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Γιατί η νοημοσύνη στο χώρο εργασίας δεν είναι το παν!


Επιθυμείτε στα επαγγελματικά σας να φτάσετε στην κορυφή? Τότε αυτό που χρειάζεστε είναι η δημιουργικότητα!

Η λογική σκέψη και η ικανότητα να τα πας καλά με τους αριθμούς, για μία επαγγελματική επιτυχία σίγουρα δεν αποτελεί μειονέκτημα. Δεν αρκεί όμως αυτό.

"Για να είναι κανείς επιτυχημένος στη ζωή, σε αυτό τον δραματικά ταχέως εξελισσόμενο κόσμο, απαιτείται δημιουργικότητα», λέει ο Αμερικανός καθηγητής ψυχολογίας Ρόμπερτ Στέρνμπεργκ του Πανεπιστημίου Γιέϊλ.

Κάθε άνθρωπος έχει δημιουργικές ικανότητες, απλά είναι διαφορετικής φύσης και έκτασης.

Η δημιουργικότητα βασίζεται στη γνώση, την εμπειρία και την κατανόηση. Στην παιδική ηλικία, το δημιουργικό ταλέντο είναι συνήθως μεγαλύτερο.

Ο φόβος και η έλλειψη ελευθερίας χώρου μπορεί να αναστείλουν τη δημιουργικότητα. Αντίθετα, ξεδιπλώνεται με ανοιχτό πνεύμα και θάρρος για αλλαγή.

Μία δική του μελέτη αποκάλυψε μια αρνητική συσχέτιση: Όσο καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα ατόμων στα θέματα του IQ τεστ, τόσο χειρότερα ήταν τα αποτελέσματά τους στις πρακτικές ασκήσεις διαφόρων τεστ - και αντιστρόφως.

Ο Στέρνμπεργκ επιβεβαιώνει με αυτό, την κοινή προκατάληψη, που θέλει πολύ ευφυής ανθρώπους να είναι επιτυχημένοι στην επαγγελματική τους ζωή, να μην καταφέρνουν όμως να φτάσουν στην κορυφή.

Εδώ και χρόνια, ο Στέρνμπεργκ αμφισβητεί την κλασική έννοια του IQ. Όπως υποστηρίζει, ο πραγματικά επιτυχημένος άνθρωπος, δεν είναι αυτός με τους καλύτερους βαθμούς και τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης, αλλά εκείνοι που εργάζονται ομαδικά, που μπορούν να πείθουν τους άλλους και αναγνωρίζουν έγκαιρα τις τάσεις. Η κοινωνική και πρακτική νοημοσύνη είναι ζωτικής σημασίας.

΄Οτι η σχέση μεταξύ νοημοσύνης και επιδόσεων, ήδη από το σχολείο δεν είναι ιδιαίτερα έντονη, απέδειξε στα τέλη του '80 η μελέτη «Marburg». Ο καθηγητής ψυχολογίας Ντέτλεφ Ροστ ανακάλυψε τότε, ότι μόνο το 15 τοις εκατό των μαθητών με αρκετά πάνω από μέσο όρο επιδόσεων, έχουν ταυτόχρονα και υψηλές ικανότητες. Σχεδόν το ένα έκτο των μαθητών με πολύ υψηλό δείκτη νοημοσύνης, είχαν μικρές επιδόσεις.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου