Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Βόμβες διασποράς χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις του Καντάφι

Τα στρατεύματα του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, χρησιμοποίησαν βόμβες διασποράς κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Τη νύχτα της Πέμπτης, τουλάχιστον τρεις βόμβες διασποράς εξερράγησαν πάνω από την πόλη Misurata, δήλωσε ένα από τα μέλη της οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Πρόκειται για μία μεγάλη απειλή κατά των αμάχων. Αυτά τα όπλα χτυπούν αδιακρίτως, ενώ τα μέρη τους που δεν εκρήγνυνται διασπείρονται σε μεγάλη ακτίνα», είπε.

Οι αντάρτες εξέφρασαν τη θλίψη τους για τη χρήση διεθνώς απαγορευμένων πυρομαχικών. "Χθες το βράδυ ήταν σαν βροχή», έτσι περιέγραφε ένας αντικαθεστωτικός τις εκρήξεις στην πόλη Misurata.

Τα πυρομαχικά διασποράς είναι βόμβες που μπορούν να ανοίγουν πάνω από το πεδίο μάχης και να ρίχνουν πολλές μικρότερες βόμβες σαν βροχή. Πολλές από αυτές τις βόμβες δεν εκρήγνυνται και αποτελούν απειλή ακόμη και μετά από χρόνια. Η χρήση αυτών των πυρομαχικών διασποράς απαγορεύεται διεθνώς.

Χθες τα στρατεύματα Καντάφι ξεκίνησαν τις πιο βίαιες επιθέσεις για την ανακατάληψη της πόλης Misurata, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DAPD. Ένα ελικόπτερο πραγματοποιούσε πτήσεις για αρκετές ώρες πάνω από την πόλη, παρά την απαγόρευση του ΟΗΕ, αναζητώντας προφανώς στόχους για το πυροβολικό.

Οι αντάρτες δημιούργησαν οδοφράγματα γύρω από μια έρημη γειτονιά, στην οποία υποπτεύονταν ότι βρίσκονται οπαδοί του Καντάφι. Σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς οι πιστοί στρατιώτες του Καντάφι, βρίσκονται σε μία περιοχή κοντά σε μεγάλο δρόμο, από όπου εκτοξεύουν τις χειροβομβίδες, όλμους και βόμβες διασποράς. Το ΝΑΤΟ έπρεπε να βομβαρδίσει την περιοχή, γιατί εκεί δεν υπάρχουν άμαχοι, λένε οι αντάρτες.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου