Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Λιποαναρρόφηση: «επιστρέφει» αλλού το λίπος

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να μας απαλλάσσει από το τοπικό πάχος, αλλά με το πέρασμα του χρόνου το «χαμένο» λίπος επιστρέφει – όχι όμως στα σημεία απ’ όπου αφαιρέθηκε, αλλά κυρίως στην κοιλιά και στα μπράτσα, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 32 αδύνατες, υγιείς γυναίκες, μέσης ηλικίας 35 ετών, διαπίστωσαν πως έναν χρόνο έπειτα από τη λιποαναρρόφηση η συγκέντρωση σωματικού λίπους στο σώμα επιστρέφει στα αρχικά επίπεδα.

Η διαφορά είναι πως το λίπος δεν συσσωρεύεται πάλι εκεί απ’ όπου αφαιρέθηκε, αλλά διασκορπίζεται στο υπόλοιπο σώμα.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης «Obesity», οι 14 από τις εθελόντριές τους υποβλήθηκαν σε λιποαναρρόφηση στους γοφούς και στους μηρούς, ενώ οι υπόλοιπες 18 χρησίμευσαν ως ομάδα ελέγχου (για να γίνει σύγκριση).

Οι εθελόντριες συμφώνησαν να μην κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους δρες Τέρι Χερνάντεζ και Ρόμπερτ Έκελ, υπέβαλλαν σε ειδικούς ελέγχους τις γυναίκες κατά την έναρξη της μελέτης, αλλά και στις έξι εβδομάδες, στους έξι μήνες και στο ένα έτος από την λιποαναρρόφηση, για να αξιολογήσουν την κατανομή του λίπους στο σώμα τους.

Στις έξι εβδομάδες από την λιποαναρρόφηση, οι εθελόντριες που την είχαν κάνει είχαν χάσει κατά μέσον όρο το 2,1% του σωματικού λίπους τους, αλλά στον έναν χρόνο η διαφορά αυτή είχε εξανεμιστεί.

Ωστόσο, το λίπος δεν «επέστρεψε» στα ίδια σημεία, αλλά «διενεμήθη από τους μηρούς έως την κοιλιά».

Δεν τις νοιάζει

Η είδηση αυτή, όμως, δεν θεωρήθηκε ως κάτι αρνητικό από τις περισσότερες εθελόντριες. Όσες είχαν κάνει λιποαναρρόφηση ήσαν πασιχαρείς που είχαν απαλλαγεί μια για πάντα από τα αντιαισθητικά «ψωμάκια» και τους χοντρούς μηρούς τους – και ουδόλως τις απασχολούσε αν είχαν παχύνει λίγο κάπου αλλού.

Από τις εθελόντριες εξάλλου που δεν είχαν κάνει λιποαναρρόφηση, οι μισές δήλωσαν πως δεν αλλάζουν γνώμη και θα υποβληθούν και αυτές στην μέθοδο, όπως είχαν αποφασίσει (οι ερευνητές είχαν συμφωνήσει μαζί τους πως αν θέλουν, θα τους κάνουν λιποαναρρόφηση με τη μισή τιμή, μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη).

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της νέας μελέτης, ο δρ Έκελ εξήγησε πως «η ανακατανομή του λίπους συμβαίνει προς τα πάνω», κυρίως στο άνω τμήμα της κοιλιάς, αλλά και γύρω από τους ώμους και τους τρικέφαλους βραχιόνιους μυς των μπράτσων.

Αιτίες της ανακατανομής

Αναλύοντας τα ευρήματα, ο δρ Ρούντολφ Λέιμπελ, ερευνητής της παχυσαρκίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, εξήγησε ότι η λιποαναρρόφηση καταστρέφει τη δομή κάτω από το δέρμα, και αυτός είναι μάλλον ο λόγος που δεν αναπτύσσονται πάλι λιπώδη κύτταρα στα σημεία απ’ όπου αφαιρέθηκαν.

Αντ’ αυτού, ο οργανισμός αντισταθμίζει την απώλεια, διεγείροντας την ανάπτυξη νέων λιπωδών κυττάρων σε άλλες περιοχές του σώματος.

Η λιποαναρρόφηση είναι η πιο δημοφιλής αισθητική επέμβαση. Οι πρώτες τεχνικές της αναπτύχθηκαν την δεκαετία του ’70, ενώ οι σύγχρονες μορφές της γίνονται με την τοποθέτηση ενός σωλήνα κάτω από το δέρμα, ο οποίος απομακρύνει τις επιθυμητές ποσότητες λίπους με αναρρόφηση.

Τα λιπώδη κύτταρα στους ανθρώπους ζουν περίπου 7 χρόνια και κάθε φορά που κάποιο πεθαίνει, δημιουργείται ένα νέο για να το αντικαταστήσει.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου