Σάββατο 9 Απριλίου 2011
Γιατί οι άνδρες πεθαίνουν νωρίτερα;
Το κάπνισμα είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι άνδρες, κατά μέσο όρο, πεθαίνουν νωρίτερα από τις γυναίκες. Έως και 60 τοις εκατό, τα διαφορετικά επίπεδα του καπνίσματος, είναι υπεύθυνα για τη μικρότερη διάρκεια ζωής!
Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το χάσμα των φύλων, όσον αφορά τη βιωσιμότητα, μάλλον δεν είναι η καλύτερη υγεία των γυναικών. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό, αφού αξιολόγησαν μια ολοκληρωμένη συλλογή δεδομένων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) 2003 - 2005, και συνέκριναν τα ποσοστά θνησιμότητας ανδρών και γυναικών από 30 ευρωπαϊκές χώρες.
Έως και 60 τοις εκατό της διαφοράς στο προσδόκιμο ζωής, μεταξύ ανδρών και γυναικών, είναι λόγω των διαφορετικών συνηθειών καπνίσματος. Το κάπνισμα όμως, δεν είναι ο μόνος λόγος που συμβάλλει σε αυτό.
Σε ποσοστό έως 20 τοις εκατό των περιπτώσεων, η διαφορά μεταξύ των φύλων στην διάρκεια ζωής, οφείλεται στο αλκοόλ. Στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, το ποσοστό ανέρχεται σε περισσότερο από 30 τοις εκατό. Οι ερευνητές επομένως κάνουν έκκληση για μείωση της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών και τσιγάρων.
Από τα μέσα του 18ου Αιώνα έχει παρατηρηθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η διαφορά αυτή. Οι ερευνητές σύγκριναν το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας σήμερα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, με τον αριθμό θανάτου των ανδρών και γυναικών από τις επιπτώσεις του καπνίσματος και του αλκοόλ.
Οι επιστήμονες σύμφωνα με την μελέτη διαπίστωσαν ότι σε όλες τις χώρες, πεθαίνουν περισσότεροι άνδρες από γυναίκες. Ωστόσο, ο βαθμός ποικίλλει από χώρα σε χώρα: ιδίως σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, το χάσμα μεταξύ των φύλων είναι σημαντικά υψηλό. Στην Ουκρανία μέσα σε ένα έτος, σε 100 000 κατοίκους, πέθαναν 942 άνδρες περισσότεροι από γυναίκες. Οι θάνατοι μάλιστα από κατανάλωση αλκοόλ των ανδρών ήταν 317, ενώ των γυναικών 77.
Στις υπόλοιπες χώρες, επίσης πέθαναν περισσότεροι άνδρες από ότι γυναίκες, από τις συνέπειες του εθισμού στο αλκοόλ. Το συμπέρασμα των ερευνητών: Η διαφορά ανάμεσα στο προσδόκιμο ζωής των ανδρών και γυναικών στην Ανατολική Ευρώπη οφείλεται κατά 20 με 30% στο αλκοόλ, καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη σε ποσοστό 10 έως 20%.
Τα τσιγάρα είναι ο υπ 'αριθμόν ένα δολοφόνος!
Ακόμη μεγαλύτερο είναι το χάσμα μεταξύ των δυο φύλων στο κάπνισμα. Είναι πιο διογκωμένο και πάλι στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερα την Ουκρανία. Εκεί πέθαναν 1081 άνδρες και 586 γυναίκες, μέσα σε ένα έτος, σε πληθυσμό 100 000 κατοίκων, από τις επιπτώσεις του καπνίσματος.
Στην Ισλανδία, ωστόσο, 97 άνδρες περισσότεροι από γυναίκες, πέθαναν από τις συνέπειες του καπνίσματος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη αντικρούει την θεωρία, ότι ο λόγος για την μικρότερη διάρκεια ζωής των ανδρών, έγκειται στο γεγονός ότι το "ισχυρότερο φύλο" απρόθυμα πάει στο γιατρό.
ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου