Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Φράουλες… νόστιμη βιταμίνη C!


Οι φράουλες, με την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είναι σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Με μόνο 32 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, παρέχουν στο σώμα λίγη ενέργεια και διατηρούν την γραμμή σας. Έχουν ευεργετικές ιδιότητες και προσφέρουν αντιγηραντική δράση!

Περιέχουν ελλαγικό και φερουλικό οξύ, τα οποία είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική και αντικαρκινική τους δράση. Έχουν καθαρτικές και διουρητικές ιδιότητες. Δρουν αιμοστατικά. Περιέχουν επίσης ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο, τανίνη, ιώδιο , μαγνήσιο. Βοηθούν σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες στη χολή, στα νεφρά, στα αρθριτικά και στην αναιμία.

Οι σημερινές μεγάλες φράουλές μας, κατάγονται από μικρές, χυμώδης και αρωματικές άγριες φράουλες. Εμφανίστηκαν στις αρχές του 1714 από τη διασταύρωση ενός μικρότερου κόκκινου μούρου που ενδημούσε στη Β. Αμερική και της Χιλιανής φράουλας. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 600 διαφορετικές ποικιλίες, οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους στο μέγεθος, τη γεύση και το χρώμα.

Λόγω της μεγάλης χρήσης φυτοφαρμάκων, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης, συνιστάται η προτίμηση για τα τοπικά προϊόντα, και ιδίως βιολογικής καλλιέργειας.

Όταν αγοράζετε φράουλες πρέπει να προσέχετε να είναι φρέσκες, καθαρές, να μην είναι χτυπημένες και να έχουν ένα φωτεινό κόκκινο χρώμα. Οι φράουλες αλλοιώνονται πολύ γρήγορα και δεν αντέχουν περισσότερο από δύο με τρεις ημέρες στο ψυγείο. Ο καθαρισμός τους πρέπει να γίνεται κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό, διότι τα φρούτα απορροφούν το νερό γρήγορα. Για να αποφεύγεται η απώλεια του χυμού της, είναι σκόπιμο να βγουν τα "κοτσάνια", μετά τον καθαρισμό.

Οι φράουλες καταναλώνονται νωπές, αλλά και επεξεργασμένες σε μαρμελάδες, κομπόστες, λικέρ, παγωτά και χυμούς. Είναι ένα γευστικό συστατικό για πολλά τρόφιμα, όπως φρουτοσαλάτα. Χρησιμοποιείται επίσης και στην ζαχαροπλαστική.

Είναι ένα φρούτο που απολαμβάνουμε αυτήν την εποχή, έως και τις αρχές του καλοκαιριού.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου